Bee zet gezondheidszorg op operatietafel
23 Aug 2016, 09:28
foto
Assembleelid Marinus Bee


ABOP-waarnemend fractieleider Marinus Bee heeft zich maandag geconcentreerd op de gezondheidszorg. Er is volgens hem een tekort aan alles. Er is sprake van een 'riskant onhygiënische situatie en een chronisch gebrek aan medicijnen'. De problemen in de ziekenhuizen zijn immens. Medisch personeel is volgens hem gedemotiveerd. Ook de salarissen worden niet op tijd betaald. "De situatie is zo slecht dat zelfs de toevoer van drinkwater en elektriciteit onbetrouwbaar zijn," stelde Bee.

De situatie in de gezondheidszorg en gebrek aan middelen bij de Medische Zending werden ook aan de orde gesteld door Silvana Afonsoea (NDP) en Celsius Waterberg (BEP). Zij maken zich ernstig zorgen om de gang van zaken. Er zijn nauwelijks medicijnen beschikbaar. In het binnenland is de situatie nog erger, waarbij ingekort wordt op alles, ook medicamenten. In alle mogelijke bewoordingen werd de aandacht van de regering gevestigd op deze situatie.

"Of de plannen van de regering tot verbetering van de gezondheidszorg zullen leiden, zal voornamelijk afhangen van het management ervan en de aanpak van corruptie," zei Bee. Er is volgens hem een levendige handel in en om het ziekenhuis. "Waar er gebrek is aan alles, groeit de vraag en daarmee de commercie,"stelde Bee. De grip op de zorg is volgens Bee kwijt. De financiering is een chaos. "Ons zorgstelsel is duur en het is ondoorzichtig waar het naartoe gaat." Bee vraagt transparantie van de minister van Volksgezondheid.
Advertenties