Brazilië sluit Olympische Spelen 2016 spectaculair af
22 Aug 2016, 10:21
foto
Het Braziliaans model Izabel Goulart leidde een carnavals parade bij de afsluitingsceremonie in het Maracana Stadion. (Foto's: AFP)


De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn gisteravond afgesloten met een spectaculaire door carnaval geïnspireerde slotceremonie. Daarbij is de officiële overdracht gedaan aan Tokyo die in 2020 de gastheer is van de Olympische Spelen.

In de kleurrijke ceremonie, die bijna drie uur heeft geduurd, is de Braziliaanse kunst gevierd in een natte Maracana Stadion. Onder de hoogtepunten waren een indrukwekkende showcase van Tokyo en een levendige carnavalsoptocht. "Dit waren prachtige Olympische Spelen in een prachtige stad", zei voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC),Thomas Bach. "In de afgelopen 16 dagen heeft een verenigd Brazilië de wereld geïnspireerd - in moeilijke tijden voor ons allemaal - met zijn onweerstaanbare vreugde voor het leven."

Bach heeft de Spelen van de 31e Olympiade officieel gesloten na 16 dagen van concurrentiestrijd met 11.303 atleten uit 206 landen en een vluchtelingenteam.
Eén van de overweldigende momenten van de nacht was toen de Japanse premier Shinzo Abe verkleed als computerspel personage Super Mario oprees uit een enorme groene pijp in het stadion. De ceremonie, die miljarden over de hele wereld hebben bekeken, was gekenmerkt door de parade van atleten en het dramatisch blussen van de Olympische vlam.

Het Maracana Stadion was veranderd in een straat carnaval met een ode aan de Braziliaanse kunst, muziek en dans. Hoogtepunten waren de menselijke formaties van de iconische monumenten in Rio van Christus de Verlosser en Sugarloaf Mountain.
De Olympische vlam is gedoofd door een regenbui, die vervolgens leven gaf aan een grote boom sculptuur die de wedergeboorte symboliseert. Het Rio Carnavalslied 'Cidade Maravilhosa' was te horen terwijl het spektakel in het stadion een crescendo bereikte.

Het Braziliaans model Izabel Goulart leidde een parade van 50 vrouwen en 200 dansers, die werden vergezeld door een soundtruck met 12 carnaval-koninginnen. Met een regen van confetti en een vuurwerkspektakel is de ceremonie afgesloten. De ceremonie kenmerkte de symbolische overhandiging van de Olympische vlag. Burgemeester Eduardo Paes van Rio de Janeiro heeft de vlag teruggegeven aan IOC-voorzitter Bach, die het vervolgens heeft doorgegeven aan de gouverneur van Tokyo, Yuriko Koike. Vervolgens was het tijd voor een indrukwekkende showcase van Tokyo met premier Abe’s verschijning inbegrepen.

Einde tijdperk
De Spelen betekenen voor sommigen het einde van een tijdperk. De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt neemt afscheid van de Olympische spelen na zijn een ongekende ‘triple-triple’ prestatie. De 30-jarige Jamaicaan heeft zijn zevende, achtste en negende gouden medaille gewonnen op de 100m, 200m en 4x100m sprinten en dat voor de derde opeenvolgende Spelen op rij.

De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps, die zijn medailles heeft uitgebreid naar 28 uit vijf Olympische Spelen gaat ook met ‘pensioen.’ Hij heeft zes medailles, waaronder vijf goud, gewonnen in Rio. De 31-jarige Phelps heeft de Verenigde Staten (VS) met zijn inspanningen geholpen aan hun meest succesvolle Spelen. De VS eindigt met 121 medailles aan top van de Rio Spelen.

Eén van de grootste prestaties van de Spelen kwam van de 24-jarige Wayde van Niekerk van Zuid-Afrika. Hij heeft het 17-jaar oude record van Michael Johnson op de 400 meter verbroken. Hij heeft zich in de kijkers van Rio 2016 geplaatst, evenals de 19-jarige Amerikaanse turnster Simone Biles die vier gouden medailles mee naar huis neemt.

En terwijl Phelps die in goede gezondheid verkeert zich terugtrekt, heeft Katie Ledecky zich aangediend. De 19-jarige won vier gouden en een zilveren plak in het zwembad.

Primeurs
De Rio Spelen hebben de eerste medailles voor Fiji, Jordanië en Kosovo opgeleverd. Alle drie landen hebben hun eerste gouden plak binnen. Fiji heeft zijn eerste goud voor rugby in de wacht gesleept. Ook concurrenten Bahrein, Puerto Rico, Singapore, Vietnam en Tadzjikistan, hebben hun eerste Olympische titels gewonnen. Er zijn 27 wereldrecords neergezet in Rio in zeven Olympische sporten; boogschieten, atletiek, moderne vijfkamp, baanwielrennen, schieten, zwemmen en gewichtheffen.

Voor gastheer Brazilië begonnen de Spelen pas goed op dag drie toen de 24-jarige Braziliaan Rafaela goud behaalde voor het onderdeel judo. Het Braziliaans team wist ook Italië te weerhouden van het goud bij herenvolleybal. Het land van samba en carnaval eindigt de Rio Spelen met 19 medailles, waarvan zeven goud.

Niets ging boven de vreugde van de Brazilianen toen Neymar de winnende penalty scoorde in de voetbalfinale tegen Duitsland. Brazilië heeft zijn eerste Olympische gouden medaille voor voetbal behaald voor 78.000 fans in het Maracana Stadion, waar hij twee jaar geleden met 1-7 werd afgedroogd door de Duitsers in de halve finale van de Wereldkampioenschappen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April