Breeveld: Regering moet vooraf goedkeuring DNA
22 Aug 2016, 06:17
foto
Assembleelid Carl Breeveld (beeld: DNA)


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) heeft diverse indringende vragen gesteld tijdens de behandeling van de suppletoire begroting. Het te voeren sociaal-economisch en politiek beleid van de regering behoeft de voorafgaande goedkeuring van De Nationale Assemblee, citeerde Breeveld artikel 73 van de grondwet. Het kan er bij hem niet in dat de regering voor ettelijke honderden miljoenen en zelfs US$ 1,7 miljard een lening heeft gesloten bij de Islamic Development Bank, zonder de volksvertegenwoordiger in kennis te stellen.

Breeveld voerde aan dat veel zaken achteraf bekend worden. Hij stelde dat dit niet kan en eiste transparantie van de regering. Het Assembleelid is er verbaasd over dat het CLAD-rapport over Carifesta uitgebreid wordt besproken in een opinieblad (Parbode), terwijl de Rekenkamer noch De Nationale Assemblee hierover beschikt. Breeveld haalde aan dat veel zaken behoorlijk misgegaan zijn. Hij vroeg of er een strafrechtelijk onderzoek gaande is. Hij wilde ook weten wat het resultaat is van de evaluatie van de Naschoolse Opvang. Is daar ook een CLAD-onderzoek geweest.

Bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is opgebracht dat tijdelijk personeel in dienst wordt genomen voor SRD 700.000. Hij wilde weten of dit geld is voor het landelijke welzijnsbeleid. Is het noodzakelijk om tijdelijk personeel aan te trekken, terwijl er training en scholing plaatsvindt. De post voor on- en minvermogenden is gestegen van SRD 120 miljoen naar SRD 126 miljoen. Breeveld vroeg hoe het gesteld is met opschonen van het bestand en voor hoeveel personen de Staat premie betaald voor de basiszorg. Hij haalde aan dat het ook niet van deze tijd is dat mensen met een beperking SRD 325 bijstand krijgen, maar het bedrag vervalt als zij een werk hebben, AOV krijgen of in het huwelijk treden. Het bedrag is al laag en mensen willen bijverdienen om wat meer geld te hebben. Deze maatregelen moeten volgens Breeveld worden herzien.

Het Assembleelid voerde aan dat door gebrek aan materiaal, mensen die geslaagd zijn voor hun rijbewijs, hier niet over kunnen beschikken. Hij stelde dat er dringend een alternatief hiervoor gevonden dient te worden, waardoor de mensen mogen rijden.
Advertenties