DNA-leden dringen aan op vlekkeloze start schooljaar
20 Aug 2016, 00:01
foto
Assembleelid Rossellie Cotino stelt indringende vragen aan de regering over bezuinigingen en onderwijs. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Rossellie Cotino (NDP) heeft vrijdag tijdens de behandeling van de suppletoire begroting enkele harde noten gekraakt over onder andere het bezuinigingsplan van de regering, bestrijding criminaliteit en een goede start van het komende schooljaar. Zij kreeg van verschillende leden bijval. Zij merkte op dat voor transport bij Justitie en Politie nul cent is opgebracht. De politie moet voldoende uitgerust zijn om de zware criminaliteit te kunnen bestrijden. Cotino wilde ook weten wat het bezuinigingsplan van de regering is.

Tijdens de spreekbeurt van Cotino hebben diverse Assembleeleden vragen gesteld over zaken die zij heeft aangekaart. Remi Tarnadi (NDP) vindt het alarmerend dat slechts 52% van zesdeklassers is geslaagd. In Coronie is het percentage rond de 27%. Hij mist begeleiding. Ook hij heeft gemerkt dat kinderen niet ingeschreven kunnen worden, omdat de ouders geen geld voor materiaalbijdrage kunnen opbrengen.

Partijnoot Patrick Kensenhuis heeft dezelfde problemen in Para gemerkt waar ouders hun kinderen niet kunnen inschrijven, omdat zij geen schoolgeld gestort hebben. Hij wil van minister Robert Peneux weten waarom kinderen uit onder andere Pierre Kondre en Casipora die zich tijdelijk vestigen in Lelydorp om de school te kunnen bezoeken, een verhuisbiljet moeten overleggen. De kinderen zijn niet verhuisd, maar omdat er geen voj-school is in hun omgeving moeten zij tijdelijk bij familie inwonen.

Raymond Sapoen en Cotino haalden ook aan dat er veel problemen waren met schoolvervoer. Dit probleem moet worden opgelost, waardoor het komende schooljaar kinderen niet weer tegen een achterstand aankijken. Naomi Samidin zei dat er een regeling moet worden getroffen voor ouders met meerdere kinderen. Er moet ook goede communicatie erover zijn. Zij wilde ook meer informatie over leerkrachten die naar het binnenland worden gemuteerd. Ook Diana Pokie (ABOP) en Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) stonden in hun spreekbeurten stil bij onderwijsfaciliteiten en resultaten. Bij de regering wordt aangedrongen om met structurele oplossingen te komen met alle problemen rond onderwijs, zodat het komende schooljaar vlekkeloos kan starten. De schoolvakantie is vrijdag ingegaan.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April