Zorgwekkende stijging dialysepatiënten van 253 naar 650
17 Aug 2016, 03:57
foto
Chirurg Armand van Kanten en nefroloog Ingrid Heerenveen tijdens de huisartsenavond.


Het aantal dialysepatiënten is van 253 in 2010 naar 650 gestegen dit jaar. Ruim 90% heeft diabetes of hypertensie of een combinatie van beide. “En we zien de laatste tijd een tendens ontstaan dat veel Javanen komen met suikerziekte, met nierfalen. Nader onderzoek is nodig, maar ogenschijnlijk lijkt het er op dat er veel diabeten zijn onder de Javanen met nierfalen,” zegt nefroloog Ingrid Heerenveen.

Deze zorgwekkende ontwikkeling is besproken tijdens de huisartsenavond van het klinisch laboratorium MyLab afgelopen week. De nefroloog richtte zich in haar presentatie vooral op chronische nierinsufficiëntie. Ook besprak zij hoe diabetes (suikerziekte) en hypertensie (hoge bloeddruk) tot nierproblemen kunnen leiden, hoe om te gaan met anemie bij nierpatiënten en op welke wijze een patiënt in een vergevorderde fase van nierproblemen kan worden voorbereid op dialyse, maar ook hoe om te gaan met de patiënt in het dialysestadium. “De grootste boodschap is sowieso: meten is weten,” zei Heerenveen.

Diabetes, hypertensie en nieren
Schade aan de nieren door diabetes wordt 'diabetische nefropathie' genoemd. Heerenveen benadrukte dat een suikerpatiënt die ook hoge bloeddruk heeft, sneller te maken kan krijgen met nierfalen. Ook stelde ze dat een verhoogde bloeddruk bij diabetes uiteindelijk kan leiden tot hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes nefropathie. Hoge bloeddruk staat bekend als de ‘silent killer’.

Heerenveen wees er op dat er vaak patiënten op de poli komen met heel hoge bloeddruk, zonder dat zij klachten vertonen. “Denk niet op dat moment: ze heeft geen klachten, ik stuur haar naar huis. Eigenlijk is het altijd een opname waard. Je kunt de patiënt niet loslaten. Want precies op dat moment, als de nieren te lang blootgesteld worden aan deze hoge bloeddruk, dan zal die nierfunctie sneller achteruit gaan. Kortom: die sluipmoordenaar moeten wij echt opsporen,” gaf de nefroloog de aanwezige medici mee. Een langdurig verhoogde bloeddruk leidt geleidelijk aan tot beschadiging en vernauwing van de bloedvaten en uiteindelijk tot beroerte, hartaanval en hartfalen, alsook nierfalen.

Bandjesproject
De nefroloog maakte ook gewag van een project, waarbij pre-dialysepatiënten (in een voorstadium van dialyse) op zowel haar poli als die van haar collega-nefroloog Amar Punwasi van een bandje worden voorzien. Op de band wordt aangegeven dat zij op die arm(en) niet geprikt mogen worden. De bandjes zullen worden verstrekt door Mylab. Ook de dialysepatiënten van Diapura Diakonessenhuis en Diapura Tamansarie zullen zo’n bandje krijgen.

Chirurg Armand van Kanten, die ook aanwezig was op de huisartsenavond, merkte op vaak geconfronteerd te worden met patiënten die kapot geprikte vaten hebben. Daardoor is het dan niet goed mogelijk om de noodzakelijke shunt aan te leggen, wanneer zo’n patiënt uiteindelijk moet gaan dialyseren. Hij deed het verzoek om alleen maar op de handruggen van de dialyse- en pre-dialysepatiënten te prikken. De medicus is blij dat het bandjesproject nu eindelijk van de grond komt, aangezien daar al heel lang aan gewerkt is. “Ik ben blij dat we dat nu eindelijk zullen krijgen. Ik hoop dat we met zijn allen de vaten kunnen preserveren,” stelde Van Kanten.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April