Oppositie verwijt coalitie van dictatuur
16 Aug 2016, 11:28
foto
Parlementariërs Ingrid Karta-Bink tijdens haar spreekbeurt over de nieuwe terugroepwet. (Foto: Raoul Lith)


De oppositie in De Nationale Assemblee verwijt de coalitie van dictatuur. Het gaat er heftig aan toe op de vergadering die gaande is in het parlement waar de nieuwe Terugroepwet op de agenda staat. De oppositie vindt dat de coalitie van alles en nog wat doordrukt om Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan in het parlement te behouden.

De Assembleeleden zijn maandag tijdens de vergadering verrast met een totaal nieuwe terugroepwet die voor behandeling op de agenda stond. Op vragen van de oppositie heeft Assembleevoorzitter Jennifer Simons geantwoord: “Jullie zijn als oppositie te ver gegaan en dit is ons politiek antwoord.” De oppositie verwerpt in een verklaring de houding van de parlementsvoorzitter. “Van de oppositie kan en mag niet worden verwacht om handel te drijven met vertrapping van wet en recht en toe te geven aan de weigering van de DNA-voorzitter die de plicht heeft om te bevorderen dat een rechterlijk vonnis wordt uitgevoerd,” staat in de verklaring.

Simons vindt het kwalijk dat zij als DNA-voorzitter in persoon is gedaagd in de nieuwe vordering die de oppositie heeft ingesteld in de rechtszaak tot terugroeping van Sapoen en Chitan. De rechtszaak staat voor donderdag op de rol. De oppositie wijst erop dat in het nieuwe wetsvoorstel bepalingen zijn opgenomen die strijdig zijn met de letter en de geest van de Grondwet. Er wordt voorgesteld dat bij wet rechterlijke vonnissen gewezen in kort geding in de kwestie van terugroeping niet meer gelden, ook al zijn die uitvoerbaar bij voorraad verklaard. “Dit is een regelrechte en ernstige belediging van de rechterlijke macht en de rechtsstaat Suriname,” zegt de oppositie.

Verder is in het nieuwe wetsvoorstel een “absolute beknotting van het recht van politieke organisaties om overlopers terug te kunnen roepen” opgenomen.” Volgens de oppositie geeft dit het democratisch gehalte van het denken van de initiatiefnemers en haar volgers weer. De oppositie ziet deze handelswijze wederom als een dieptepunt in “onze parlementaire democratie om de voorgeschreven regels niet in acht te nemen en deze te omzeilen, alleen om zo snel als mogelijk te trachten te interveniëren in een lopende rechtszaak.”
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April