Pomphouders getroffen door verhoging
12 Aug 2016, 08:07
foto


De pomphouders zijn onaangenaam verrast door de verhoogde prijzen van benzine. “We zijn overvallen door het nieuws van de prijsaanpassingen. We zijn daar niet in gekend; er is met ons niet gecommuniceerd,” deelt Romeo Maddoe, vicevoorzitter van de Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond (SSEB) in gesprek met Starnieuws. “We hebben gewoon pats-boem een verhoging vanuit de overheid gehad.” Hoge brandstofprijzen betekent niet dat de pomphouders meer geld verdienen. Deze brengen alleen maar hogere kosten met zich mee, geeft Maddoe aan.

De overheid heeft woensdag besloten dat de prijzen voor brandstof per donderdag omhoog gaan. De douanekoers is markconform gemaakt en steeg van SRD 4,04 naar SRD 7,28 per US$. De verhogingen zijn een paar uren na het besluit, ingegaan. Het nieuws heeft ervoor gezorgd dat er een ‘rush’ bij de pompen en files zijn ontstaan. Sommige pompstations hebben uit veiligheid de deuren eerder gesloten, deelt Maddoe mee. Bij de leveranciers SOL en Gow2 was er ook niet direct duidelijkheid. “We hebben het eerst op Starnieuws gelezen, daarna hebben we onderling contact gemaakt op zoek naar meer informatie. We hebben pas donderdag de beschikking gezien,” geeft Maddoe aan.

“Vanwege het late uur waarop we met de verhogingen zijn geconfronteerd, konden we niets bestellen. De olie zal nu duurder ingekocht worden, het verschil hebben we niet kunnen berekenen,” legt Maddoe uit. “We zijn genoodzaakt geld te gaan lenen om het hetzelfde aantal liters aan te schaffen. Kun je je voorstellen hoe duur het wordt om je volume van gemiddeld 40.000 liters aan te kopen tegen een hogere prijs? Alleen maar onkosten voor ons.” Naast de verhoogde kosten gaan de pomphouders minder verdienen. “Wij moeten het niet hebben van volume in geld maar van de volume in liters. De gemiddelde klant gaat niet meer liters kopen, hij blijft kopen voor het bedrag dat hij gewend is uit te geven. Hij gaat nu voor hetzelfde geld minder brandstof halen. Wij leven van de liters, elke verhoging betekent inkomstenderving voor ons. Hoe lager de prijs hoe beter het voor ons is.”

Maddoe haalt aan dat de pomphouders voor nog meer problemen staan. Tussen SOL, Gow2, hun afnemers en de overheid was overeengekomen dat vanaf april, het verschil bij de aankoop van brandstof verrekend zou worden. Het verschil, veroorzaakt door de wisselende dollarkoers wordt verrekend met de governmenttake. Echter doet zich nu een situatie voor waarbij er alleen met Gow2 verrekend wordt. “Nou krijg je een oneerlijke situatie, die een serieus probleem gaat worden. Je krijgt een situatie waarbij de ene pomphouder die bij Gow2 afneemt alles op orde heeft en de andere niet, dat is onkan.” Maddoe benadrukt dat de pomphouders geen verhoging hebben gekregen. “Onze winstmarge van gemiddeld 18 cent per verkochte liter is hetzelfde gebleven. Het is slechts een andere koers die wordt gehanteerd. Het verschil wordt bij de ene maatschappij verrekend en bij de andere niet. En dat gaat binnenkort voor nog meer problemen zorgen als het niet aangepakt wordt.”

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April