Column: Kan Donald Trump president worden?
08 Aug 2016, 08:16
foto


Ja, dat kan. Dat stelt documentairemaker Michael Moore. Moore is een linkse rakker. Hij is tegen Trump, maar zijn analyse waarom Trump een goede kans maakt om te winnen is haarscherp.

Moore geeft vijf redenen op waarom Trump kan winnen.
Ten eerste, de electorale kaart van de VS laat zien dat de Republikeinen een goede kans maken om vier belangrijke democratische staten - Michigan, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin – te winnen. Sinds 2010 hebben ze een Republikeinse gouverneur gekozen. Pennsylvania had onlangs een democratische gouverneur gekozen, maar in deze staten liggen grote kansen voor Trump. Deze staten hebben enorme klappen gehad van de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) die door Clinton is gesteund. De werkeloosheid is gegroeid en Trump heeft beloofd een einde te maken aan de NAFTA. De Amerikaanse president wordt gekozen door kiesmannen. In 2012 verloor Mitt Romney met een verschil van 64 kiesmannen. Deze vier staten hebben nu precies 64 kiesmannen. Als Trump ze wint, is hij binnen.

Ten tweede, hoewel de demografische ontwikkelingen in de VS een toename laten zien van de gekleurde bevolking, is de boosheid onder witte Amerikaanse mannen zo groot, dat ze fanatiek zullen mobiliseren voor Trump. De opkomst bij de verkiezingen is 50%. De vraag is wie het hardst kan mobiliseren om mensen naar de stembus te brengen. Moore denkt dat de boosheid onder witte Amerikaanse mannen een belangrijke mobilisatiefactor zal zijn.

Ten derde, Hillary Clinton is geen aantrekkelijke kandidaat voor veel kiezers. Ze wordt gezien als deel van het establishment. Meer dan 70% van de kiezers denkt dat ze oneerlijk en onbetrouwbaar is. Ze vertegenwoordigt de oude politiek. Ze is geen goede stemmentrekker voor de Democraten.

Ten vierde, de teleurgestelde kiezers van Bernie Sanders. Mensen die voor Sanders zijn, zullen heus wel op Clinton gaan stemmen, maar ze zullen niet actief mobiliseren om tien anderen mee te nemen, zoals dat bij Obama en Bernie Sanders het geval was. Sommigen gaan misschien niet eens stemmen.

Ten vijfde, het Jesse Ventura effect. Jesse Ventura is een professionele worstelaar en een anti-politicus. Hij was bodyguard voor de Rolling Stones. In 1999 werd hij tot ieders verrassing gekozen tot gouverneur van de staat Minnesota. De kiezers gaven daarmee een signaal aan de gevestigde politiek: “Jullie kunnen de pot op!” Trump speelt deze kaart.

Moore vergelijkt de campagne van Trump met de campagne voor de Brexit in Engeland. Niemand had het voor mogelijk gehouden, maar het is toch gebeurd.
In de opiniepeilingen is het verschil tussen Trump en Clinton groter geworden sinds de afgelopen week vanwege de blunders die Trump heeft gemaakt. Maar we hebben nog vier maanden te gaan.
Wat als Trump daadwerkelijk wint? Hoe zal de wereld er dan uitzien?
Dat zijn vragen voor een volgende keer.

Sandew Hira
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April