Column: Politieke Borrelpraat 315
07 Aug 2016, 21:03
foto
Curtis Hofwijks doorbreekt de 'muur' van de politie. Rappa roemt de foto van Ranu Abhelakh als 'Suritopfoto van het jaar'.


“Ik had jullie toch gezegd dat de Krijgsraad op 5 augustus geen beslissing zou nemen of het Decemberproces gestopt of voortgezet zou worden? Zie je, zie je, ik heb gelijk gekregen.”
“Ja, ja, je bent ‘keweldik’, mi boi, en je bent vergeten te vertellen dat je ook voorspeld had dat de zaak een paar maanden uitgesteld zou worden.”
“Geef’em een rondje in het kader van de Suri-sloktrofee, met de compositie: ‘Mi ben abi leti, sondro feti, dati na tru….”
“Sjaak, no singi, go dringi, dan beschadig je ons gehoor niet.”
“Maar kan onze waarzegger ons vertellen wat er in november door de Krijgsraad beslist zal worden, of reikt uw vooruitziende blik niet zover?”
“Even in mijn glazen bol kijken….hee, die is leeg! Wie vult hem voor mij aan met een double shot Surislok, zodat ik verder kan kijken, dan m’n neus lang is? Ja, ai thanks. Als ik nu in mijn gevulde bol kijk…., dan ik zie twee mogelijkheden: of stoppen, of doorgaan met dat proces.”
”Nogal wiedes. Jouw waarzeggerij riekt naar oplichting.”
“Of ben jij ook zo eentje die een kip voor een tientje aanbiedt, terwijl je nog 899 in voorraad hebt die je hebt gestolen?”
“Ai, dat geval in Para. Zeg me, hoe steel je 900 kippen? Mijn hemel, en waar stop je die beesten? Plus je moet ze verzorgen.”
“Daarom heeft die vijftigplusser die dat deed als bijnaam ‘Klep’, waarschijnlijk een afkorting van ‘Kleptomaan.”
“Deze moet echt de Suriklep-award krijgen voor de grootste kleptomaan in den lande.”
”Nu is ‘Klep’ met z’n nep de plep, want met een mep ging z’n celdeur dicht, zo blep.”
“We dwalen af. We waren bij die twee mogelijkheden van de Krijgsraad in november.”
“Volgens Barba Papa Ierwint Kaikaihai is stoppen de enige mogelijkheid.”
“En volgens Hugo Tezzet is voortgaan de enige optie.”
“Zat die toentertijd niet bij de Volksmilitie?”
“Ja, maar dat is nu niet van belang. Ik zie een derde mogelijkheid: de rechter laat de advocaten in november flink discussiёren en verdaagt daarna weer tot januari of zoiets.”
“Dan zullen de nabestaanden misschien een kortgeding aanhangig maken om een beslissing af te dwingen en dan zal Barba Papa uitvoering van een eventueel vonnis proberen te stuiten, ……
“Zoals de stuiting van de veiling van de inboedel van het CHS.”
“Onderbreek me niet, wil je? Dus ik zei: dan zal Hugo Zethet een tegenkortgeding indienen, om deze stuiting te stuiten. Hemeltje, dan zijn we in net zo een loesbere-rechtsgedoe beland als die kwestie rond het terugroepen van die twee DNA-leden.”
“Tussen haakjes: zijn die twee nou teruggeroepen of niet?”
“Volgens mij voelen ze zich niet geroepen om teruggeroepen te worden door de roependen in de woestijn.”
“Advocaat; mooi beroep overigens: de ene toont aan dat het gelijk ongelijk is en de andere toont aan dat het ongelijk gelijk is en beiden verdienen daaraan.”
“En de rechter beslist uiteindelijk of gelijk ongelijk heeft of dat ongelijk gelijk heeft of iets daartussen.”
“Maar in die tussentijd kan het dat Constitutioneel Hof al in place zijn met bijvoorbeeld de uit de Olifantjes getreden Vrouwsaram als voorzitter.”
“Heeee, dan is er in november een vierde mogelijkheid: toetsing van die verruimde amnestiewet bij dat Hof.”
“Dan worden we nog grijzer dan de baard van Irwin voordat er schot in de zaak komt; de zaak waarin zoveel schot is gelost.”
“Dan wordt dat hele Decemberproces voor de zoveelste maal een schot in het duister.”
“Nee, er komt licht in de tunnel en in de ruikmuf-rechtzaal, misschien dankzij een donatie tl-buizen en spuitbussen airfreshener aan Vrouwe Jennifer, net zoals zij van de Chinese vrienden een lading papier, inkt enzo cadeau heeft gehad. Plus nu heeft ze voldoende tolken om te tolken; let’s talk now.”
“Zien jullie? Al dat geklaag ten spijt: alles komt terecht, zoals Ome Jo eens zei.”
“Maar Curtis en dat burgercomité hebben met hun vijfenzestigen een geslaagde manifestatie daar bij dat rechtsgebouwval gehouden; ze zijn zonder vergunning daarheen opgemarcheerd en ze hebben het stoere veiligheidscordon meerdere malen doorbroken.”
“Zag je die schitterende foto van Ranu, waar Curtis met vlag in de hand en een mond vol ‘ik ben moe’ een heupwals lijkt te dansen met een politieman?”
“Ai, een zeer geslaagde action-opname. Voor mij is dit dé Suritopfoto van het jaar; the coming president, blaka barba, in action.”
“Niet zo ironisch, heren. Ik vond het protest van Curtis en de witte mannen en vrouwen, meer wit van haarkleur dan van huidskleur, zeer op z’n plaats; zo moeten we druk blijven uitoefenen.”
“Maar journalisten uit het Noorden hadden weer flink de gelegenheid om hier te stoken.”
“Dat mag en pas op: als je daar kritiek op hebt, ben je meteen pro Bouta, zoals uit de reacties van sommige bellers bleek in Stevens programma op Radio Hebjeniegezien.”
“Maar ik vind de kritiek van een beller op al die verworvenheden van de EBS-werknemers terecht; ik dacht al: zijn ze echt zo blij met alleen maar een verhoging van 500 srd per maand?”
“Maar vanuit de Kring rond Baas, de KrB, komen er geluiden dat men het opeens niet zo eens is met de principeovereenkomst met de EBS-bond. Waarom zo een verlate reactie?”
“In dit geval ben ik het met de vermeende KrB eens; het zou wat moois worden als bijvoorbeeld werknemers van Lirpakanies via hun vakbond afdwingen dat ze per persoon honderd meter kledingstof of tien pakken goedkope schoolschriften per kind per jaar mogen hebben of zo. De winkel gaat dit verhalen op de klanten.”
“Ik denk dat je deze grap bij een particulier niet uithaalt; dit is typisch iets voor die plunderij bij onze staatsbedrijven: de werknemers krijgen wat te happen, zodat de top van dat bedrijf rustig voort kan gaan met zijn grotere gehap; netjes, helemaal legaal, via stromannen en opgerichte nepbedrijven in het buitenland.”
“Dus bij de ene krijgen de werknemers bij wijze van spreken duizend kubieke meter water cadeau, bij de andere mogen tot hun buitenvrouwen, adoptiekinderen en familie tot de vijfde graad IPB vliegen, bij de andere krijgen ze gratis duizend liter premium diesel, weer bij de andere honderd uur beltegoed per gezinslid boven vijf jaar of bij weer een andere vijftig kilo seabobgarnalen, weer bij een andere tien trossen exportbacoven, nou, zo bouwen we dit land toch lekkertjes op door het te eigen bate leeg te plunderen?”
“En wat krijgt de rest die niet bij een staatsbedrijf werkt dan?”
“Elke maand een of twee nationale vrije dagen. Wat klagen we nog in dit land? Het paradijs voor luilakken, belastingontduikers, neksnofouters, kippendieven en oudjesberovers.”
“Ai boi, dat was grof, terwijl men zich opwindt om allerlei juridische dingen alleen maar gericht om Papa Monsterman af te zetten om dan de pro-Hollandclub aan de macht te helpen, vermoorden criminelen een 89-jarige bejaarde bij een beroving en slaan elders een 92-jarige met een koevoet op z’n hoofd. In wat voor barbaarse toestand zijn we beland?”
“Doodstraf voor roofmoordenaars van oudjes, klarie. Op z’n Filipijns. Die president daar, die Rodrigo Duterte, alias ’Duterte Harry’ of ’The Punisher’, terroriseert vooral drugscriminelen zo erg, dat ze zich uit vrees bij duizenden aanmelden, zodanig, dat alle cellenhuizen en gevangenissen in het land overvol zijn.”
“We zijn weer eens flink afgedwaald. Die voorzitter van de EBS-bond, die HeerLinks, vindt dat er niet aan dat principeakkoord getornd mag worden, anders zet hij het land in het donker.”
“Hoor wat hier! Een principeakkoord is nog geen definitief akkoord. Meneertje heeft te vroeg gejuicht en nu bedreigt, chanteert en terroriseert hij in feite de hele samenleving als hij z’n zin niet krijgt.”
“Zien jullie niet in dat hier een heftige machtsstrijd aan de gang is? Als meneertje z’n zin krijgt, trekt hij alle bonden in het land naar zich toe en dan is het hek van de dam.”
“Jaaaa, hij zei zo vol arrogantie in een interview, dat hij zovele aanbiedingen heeft gehad om als voorzitter te fungeren.”
“Wel, en net daar lijkt die KrB ingegrepen te hebben, fu sjat’ing futu. Nu moet hij zwaar gaan spelen, wil hij geen gezichtsverlies lijden.”
“Het is alsof de geschiedenis zich herhaalt. Leren we het dan nooit?”
“Net als met het maar steeds weer niet op tijd betalen van die bus- en boothouders. Wat een staatshuishouding van Jan Steen en dat al tientallen jaren.”
“Ik weet het niet; er is van alles loos in dit land en die koers stijgt maar, evenals de prijzen.”
“Daarom, dringi jongu, fos a sopi ow stijg prijs ooktu.”
“Ik ga naar huis; dat gezuip brengt ook geen oplossing; geen troost in proost.”

Rappa