Binda: Met bluf gaat koers niet omlaag
30 Jul 2016, 05:57
foto


De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), Sham Binda, benadrukt dat met bluf de wisselkoers niet omlaag zal gaan. Nu zijn de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en die van de cambio's haast genivelleerd op SRD 7,28 voor de US dollar. Sinds de aankondiging van de president voor de tweede keer dat hij de koers omlaag zal gaan, is dit tot nu toe niet gerealiseerd.

Binda merkt tegenover Starnieuws op, dat de salarissen van werknemers niet omhoog zijn gegaan, terwijl de inflatie in een jaar tijd boven de 60% is gestegen. De koopkracht is enorm gedaald. Mensen sparen ook veel minder bij de banken, die in solvabiliteitsproblemen komen. "De koers zal niet omlaag gebracht worden door te bluffen. Er moet veel meer gebeuren. Vooral vertrouwen is belangrijk. En er moet meer geld in het laatje komen," voert Binda aan.

Nu het vakantietijd is en meer toeristen in het land zijn, is het aanbod van vreemde valuta toch niet zo merkbaar. Veel mensen betalen touroperators al in het buitenland, waardoor het grootste deel van het geld niet naar Suriname komt. Er komen ook veel minder toeristen in het land.

"In feite zijn het niet de monetaire autoriteiten die bepalen wat er met de koers gebeurt. Wie vreemd geld heeft, verkoopt aan de hoogst biedende. De banken zijn verplicht om mee te gaan met de markt, anders krijgen zij geen deviezen binnen. De koers is vrijgelaten, waardoor kapitaalkrachtigen het voor het zeggen hebben," voert Binda aan. Hij merkt op dat veel prijzen gedollariseerd zijn. Zelfs EBS heeft een dollarcomponent. "En toch wil men niet dollariseren." Binda blijft erbij dat dollarisatie de beste oplossing zou zijn. Ook het probleem van inflatie wordt dan volgens hem opgelost.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April