Openluchtvoorstelling ‘Srikandi’ bij Java Express
30 Jul 2016, 09:26
foto
Scene uit ‘Srikandi’ waar het Wajang-spel wordt verlevendigd: Srikandi in gevecht met de rover Cakil, onderweg naar Bisma. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Javaanse kunst en cultuur staan zondag centraal tijdens de ‘Java Express’ op Peperpot Nature Park (Commewijne). Het hoogtepunt is de openluchtvoorstelling van het danstheater stuk ‘Srikandi’. De keus om dit in Commewijne te presenteren, is heel bewust, zegt choreograaf Dweight Warsodikromo aan Starnieuws. “Hier hebben onze voorouders, de eerste Javaanse contractanten, gearbeid. Hier zou onze kunst en cultuur moeten bloeien en zichtbaar zijn.”

De danskunstenaar probeert op zijn manier de Surinaamse Javaanse cultuur te preserveren en promoten. Hij ziet graag dat cultuurdragers, groepen en jongeren in Commewijne de draad oppakken en actiever worden. Met Java Express, een dag in het teken van 126 jaar Herdenking Javaanse Immigratie, richt hij zich op de bewoners van Commewijne. Door jongeren uit dit district deel te laten zijn van het cultureel programma, geeft hij de eerste aanzet. “Zien is geloven.” Zelf neemt Warsodikromo een stap terug. “Wat wij kennen aan gecultiveerde cultuur, is wat wij ervan hebben gemaakt - gemoderniseerd. Maar ik kijk nu naar wat onze voorouders 126 jaar geleden aan kunst en cultuur hebben meegenomen. Dus back to the basics en dat wil ik vastleggen.”

Warsodikromo leidt nu 4S. Kort voor Sanggar Seni Silat Suriname: studio voor kunst en penchak silat. Hieronder vallen het 4S dansensemble en de pencak silat sportschool. De choreograaf heeft in het verleden onder de naam Sana Budaya Dance Company creatieve experimentele stukken op de planken gebracht. Hij noemt Srikandi een artistieke uitdaging. Een combinatie van klassieke Javaanse en contemporaine dans, drama, muziek, sport en technische snufjes. Ook dit keer betrekt hij de oeroude Wajang Kullit (puppet schimmenspel). “We zullen deze verlevendigen: van poppenspel naar live”, geeft hij een klein detail prijs.

Met flashbacks vertelt Warsodikromo het verhaal waarom Srikandi een vechtlustige krijger is. Zij is één van de vele karakters uit het Hindoe Episch verhaal Mahabharat en komt in twee levens hierin voor. De rode draad van de voorstelling is prinses Amba die opkomt voor haar gevoel en onrecht. Liefde, wraak, ego, loyaliteit, overwinning, vernedering, trouw en afstoting vormen haar bij de wedergeboorte tot Shikandini (Srikandi in het Indonesisch). Het stuk wordt opgevoerd door 12 leden van 4S en vanuit Commewijne doen 5 pencak pilat jongens en 4 sporters van Bimo Athletics mee.

De organisatie van de Java Express ligt in handen van Peperpot Nature Park. De dag start met educatieve, creatieve en culinaire activiteiten. Het tempo wordt in de namiddag opgevoerd met een djaran kepang opvoering, demonstratie van de Javaanse gevechtskunst pencak silat, gevolgd door de highlight ‘Srikandi’.
Advertenties