‘Alles wat ik wil’ is een liefdesverklaring
30 Jul 2016, 07:39
foto
Componist Harold Gessel geflankeerd door zangeres Emmely Kartoredjo en zanger Derril Polion. (Foto: Rachel Dompig)


Het winnen van het Suripop-festival is voor Harold Gessel de inspiratie om het lied, Alles wat ik wil, neer te pennen. ‘Het is een uitdaging. Ik ben al drie keren op de tweede plaats geëindigd. Eenieder wil een keertje winnen. Wie weet, wacht de trofee dit jaar op mij’, zegt de schrijver. Volgens de componist is Alles wat ik wil een liefdesverklaring die eenieder kan overkomen. ‘Het hele liedje is een verlangen. Wat is er mooier dan verliefd te zijn’, vertelt Gessel aan Starnieuws. Het nummer wordt op 6 augustus gezongen door Emmely Kartoredjo en Derril Polion.

In de belevingswereld van de schrijver maakt haast elk mens tegenslagen mee in de liefde en zal de drang weer opkomen om iemand lief te hebben. ‘De meeste mensen zijn weleens teleurgesteld geraakt in de liefde, maar het verlangen zal weer opkomen om verliefd te worden. Je zal het weer willen meemaken’, beweert hij. Na de geestelijke en emotionele genezing, zal het hartstochtelijke gevoel van verliefdheid weer zijn intrede doen om iemand te ontmoeten. Teleurstellingen moest ik na elkaar trotseren. Om zo mijn hart telkens te bezeren. Maar toen kwam jij. Je maakte me blij. Alles wat ik wil ben jij, geeft de schrijver weer in dichterlijke taal.

De componist kwam er niet onderuit om het opwindende gevoel van blijdschap en seksuele aantrekking opnieuw te beleven om structuur te brengen in de tekst. ‘Ik moest het verliefdheidsgevoel inbeelden’, voegt Gessel er aan toe. In de spirit kreeg hij de melodie door en werd zijn creatief vermogen weer op de proef gesteld. ʻIk hoorde het lied al in mijn hoofd. Ik wist al hoe het zou klinken. Ik moest het goed laten klinken in mijn mind’, benadrukt Gessel. Vervolgens bespeelde hij de melodie op de keyboard en rijmde de woorden meteen op de klanken.

Verliefdheid
Alles wat ik wil waren de eerste woorden die in mij opkwamen’, geeft de componist te kennen. Naarmate de liefde groeit, zal het verlangen naar de persoon ook intenser worden. Ik heb je gisteren nog ontmoet. Maar ik mis je al zo zeer. Je weet wat je doet. Oh, wanneer zie ik je weer, benadrukt Gessel. De schrijver schuift niet onder stoelen of banken dat hij helemaal weg is van zijn droomprinses. De emoties zijn zo heftig dat ze ook beleefd worden in zijn mooiste dromen. De klok slaat half twee. Als de slaap ’t van mij wint. In mijn droom zie ik je weer. Waar ’t dan opnieuw begint opnieuw begint, rijmt de componist.

In zijn liefdesverklaring laat de schrijver duidelijk merken, dat hij er alles aan zal doen om het hart van zijn beminde te veroveren. Met zijn strelende tong slaagt hij er aardig in om zijn lover te vleien met zijn mooi zoetsappig gedicht.Je hebt geen idee hoe mooi je bent. En dat mijn hart naar jou toerent. Je had het blijkbaar niet verwacht. Maar mijn glimlach heeft op jou gewacht. Jij bent alles wat ik. Alles wat ik wil ben jij.

Nederlands Gessel koos er bewust voor om het lied in het Nederlands te schrijven. ʻVoor mij is het belangrijk dat Suripop verder komt dan de Surinaamse grens. Daarom heb ik voor de Nederlandse taal gekozen. Ik had echt het gevoel om dit keer in het Nederlands te schrijven. Liedjes in het Nederlands geschreven zijn in de lift op de Nederlandse markt. Suripop is popmuziek in Suriname en kan in elke taal’, vindt hij. Met het schrijven van Alles wat ik wil wil de componist de mensen bemoedigen om elkaar lief te hebben. Het lied is gearrangeerd door Asgar Koster.

Voor Gessel was het kiezen van zangers een geheel nieuwe ervaring dit Suripop-jaar. ʻHet was echt een stressvolle periode hoor. Het kiezen van de zangers was dit keer niet gemakkelijk’, brengt hij naar voren. Uiteindelijk viel de keus op Emmely Kartoredjo en Derril Polion.ʻIk ben tevreden over de prestaties van mijn vocalisten. Ze hebben het voortreffelijk gedaan’, zegt hij trots. Voor Polion was het zingen van het lied een geheel nieuwe ervaring. ‘In vergelijking met Dansiman moest ik met veel emoties zingen in plaats van het gewoon uit te schreeuwen en uit te dansen’, legt de zanger uit. Kartoredjo kon zich helemaal terugvinden in de tekst. ‘Het lied gaat over liefde. Het maakt mij gelukkig. Tegenwoordig is er weinig liefde. ‘Alles wat ik wil wordt op het juiste moment gezongen,’ geeft zij aan.

In de clip is de internationale danser, Benton Morris uit Jamaica te bewonderen met danseres, Lisa de Faria. ‘We moesten een dans in de clip verwerken en wij benaderden Honore van Ommeren van Dansschool, Cod@nco. En juist op dat moment had zij Benton Morris op bezoek. Hij heeft ook gedanst in de clip van Work gezongen door Rihanna’, vult Gessel aan. Voor beide componisten is het de tweede keer dat zij een Suripop-nummer uitdragen. In 2012 heeft Derril Polion Dansiman gezongen, gecomponeerd door Rein Carrot. En in hetzelfde jaar heeft Emmily Kartoredjo, Dream to happiness vertolkt, geschreven door Winston Echteld.

Rachel Dompig
Advertenties