Meer dan 100 doden bij moessonregen Zuid-Azië
29 Jul 2016, 22:58
foto
Personeel van het Nepalees leger helpt slachtoffers van de moesson overstromingen in Nawalparasi, 200 km ten westen van Kathmandu. (Foto's: AFP)


Meer dan 100 mensen zijn gedood bij de moesson overstromingen in Zuid-Azië. Stortregens hebben in verschillende landen chaos veroorzaakt. Honderdduizenden zijn ontheemd, terwijl velen zijn gered van het stijgende water en zijn ondergebracht in opvangcentra.

Nepal heeft het zwaarst te lijden met meer dan 75 doden deze week. De mensen zijn omgekomen in overstromingen en aardverschuivingen. Elk jaar sterven honderden in de regio tijdens het moesson-seizoen tussen juni en september.

In Nepal heeft het leger honderden personen geëvacueerd uit dorpen die zijn ondergelopen door de opkomende vloed. De westerse delen van het land zijn het zwaarst getroffen. Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken vrezen dat het dodental kan stijgen als de informatie uit afgelegen gebieden binnenkomt. Er worden minstens 12 mensen vermist, terwijl zoek- en reddingsacties worden voortgezet.

Over de grens in de Indiase staat Bihar zijn 22 mensen omgekomen in zware overstromingen en zijn meer dan 1,5 miljoen rechtstreeks getroffen. Rampenbestrijdingteams zijn bezig mensen naar veiligere plaatsen te brengen. In de noordoostelijke staat Assam zijn nog eens 1,6 miljoen mensen getroffen. Minstens 16 personen zijn overleden en zijn meer dan 100.000 mensen ondergebracht in 472 opvangkampen.

Grote delen landbouwgrond en wegen zijn ondergedompeld. In een aantal staten met reservaten voor wild leven, hebben de dieren veiligheid gezocht op hoger gelegen terreinen. Verscheidene rivieren, waaronder de Brahmaputra, stromen gevaarlijk boven hun normaal niveau of treden buiten hun oevers. Stroomafwaarts over de grens in Bangladesh, zijn de districten Kurigram en Jamalpur het zwaarst getroffen door de overstromingen.

Het Bangladesh Ramp Management Bureau zegt dat ongeveer 1,5 miljoen mensen zijn getroffen, waarvan meer dan een derde van dat aantal in het district Kurigram alleen. De autoriteiten hebben 70 schuilplaatsen opgezet voor degenen die zijn geëvacueerd of op de vlucht zijn. In de afgelopen dagen zijn elf mensen omgekomen, zegt het bureau.

In Pakistan hebben zware regen en overstromingen minstens 22 mensen in delen van de provincies Khyber Pakhtunkhwa en Punjab gedood. In het noorden van Pakistan en India zijn begin deze maand minstens 58 mensen omgekomen als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen. Het Pakistaanse district Chitral is het zwaarst getroffen samen met de Indiase staten Uttarakhand en Arunachal Pradesh.
Advertenties