Pedro Kuczynski ingezworen als president Peru
29 Jul 2016, 11:36
foto
Congresvoorzitter Luz Salgado drapeert de presidentiële sjerp om Pedro Pablo Kuczynski. (Foto's: Reuters)


Pedro Pablo Kuczynski is aangetreden als president van Peru. Hij heeft het door de oppositie gecontroleerd Congres gevraagd hem te helpen de inkomensongelijkheid te bestrijden en ervoor te zorgen dat alle Peruanen toegang hebben tot stromend water, gezondheidszorg en gratis basisonderwijs.

De 77-jarige in Oxford opgeleide voormalige investeringsbankier, zegt dat hij Peru wil leiden tot modernisering van het beleid gericht op het verhogen van de inkomens van de armste. Hij heeft ook beloofd de strijd aan te gaan met racisme, seksisme en corruptie. Kuczynski heeft vorige maand de verkiezingen in Peru nipt gewonnen.

"Ik wil een sociale revolutie voor mijn land, ik verlang ernaar dat Peru in vijf jaar moderner zal zijn, rechtvaardiger, meer gelijkheid heeft," heeft Kuczynski tegen de wetgevers gezegd, tegen zijn Amerikaanse familie en leiders van staten in de regio.
Sinds het begin van de eeuw is Peru's economie meer dan verdubbeld door onder andere de hoge prijzen voor zijn minerale export tijdens een tien jaar lange piek van grondstoffen. Maar één op de vier Peruanen woont nog steeds in armoede en vele steden ontbreekt het aan basisvoorzieningen. "De vooruitgang die we hebben gemaakt valt niet te ontkennen, maar we weten allemaal dat we meer moeten doen, veel meer," zei Kuczynski, die vertrekkende president Ollanta Humala, een voormalige legerofficier vervangt.

Na zijn inauguratie donderdag zwaaide Kuczynski en blies hij kusjes naar de aanhangers terwijl hij door het historisch centrum van Lima liep met zijn rood-witte presidentiële sjerp. Kuczynski is beëdigd door de nieuwe voorzitter van het Congres, Luz Salgado, een lid van de rechts-populistische partij. Kuczynski heeft de verkiezingsslag in tweede ronde gewonnen van Keiko Fujimori, voorzitter van de rechts-populistische partij, die nu 56% van de zetels in het Congres heeft.
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March