Nederlandse interventie in Suriname een kolder
29 Jul 2016, 09:24
foto


Recentelijk heeft de heer Ir. Ronald Assen in Bakana Tori op voor mij irrationele gronden, geïndiceerd dat Nederland zal ingrijpen in Suriname, met als primaire doel zijn staatsburgers te beschermen in geval van fysieke instabiliteit in het land. Een grotere fictie bestaat er niet, om niet te spreken van onzin. Ik geloof in de kracht, ijver en toewijding van de politie en de veiligheidsdiensten van Suriname om elke binnenlandse onveilige situatie/orde verstoring het hoofd te bieden. Hoe kan dat anders. We hebben immers voor miljoenen geïnvesteerd in deze orde handhavende staatseenheden.

Verder geloof ik in de verdraagzaamheid, saamhorigheid en vredelievendheid van het brede Surinaamse volk. Ik doe dus niet mee aan het criminaliseren van delen van de Surinaamse bevolking, zoals enkele vooraanstaande personen in onze samenleving recentelijk, publiekelijk gedaan hebben. De wilde en onterechte insinuaties dat de achterban van de NDP de staatsveiligheid in gevaar zou kunnen brengen als de persoon Bouterse, die toevallig voorzitter van deze partij en President is 'eventueel' gevonnist zou worden, vind ik a-Surinaams en dus te ver gezocht. Dit betekent tevens voor mij dat er geen aantoonbare reële bronnen bestaan, die aangeven dat er een staatsonveilige situatie in het land zal ontstaan, welke onder ander aanleiding zou zijn voor een interventie in Suriname door Nederland zoals de heer Assen indiceert.

Ik denk dat velen in Suriname duidelijk te kampen hebben met het poneren van opvattingen, die mijns inziens door het heersende politieke klimaat geconditioneerd zijn. In elk geval constateer ik dat velen die een bepaalde visie over diverse issues op na hielden/houden, deze zonder enige gefundeerde of steekhoudende argumenten, loslaten. Dit kan het gevolg zijn van het niet op na houden van en ideologische opvatting over maatschappelijke en ontwikkelingsgerichte issues. Men vervalt mede daardoor heel simpel tot het per moment (afhankelijk van ingenomen positie) benaderen van vraagstukken. Ik vergelijk dit soort gevallen als opportunistisch van de hoogste orde.

Laat mij voor de duidelijkheid accentueren dat er geen valide argumenten zijn om overtuigend bewijs te leveren, dat er een link bestaat tussen een vermeende staatsonveilige situatie in Suriname en een fysieke Nederlandse interventie. Alleen kleinzieligen hechten waarde aan dit soort verhalen, welke een latente vorm van aanwakkeren van agressiviteit bij de vredelievende Surinamer, in zich herbergt. Ik ontken niet dat er geen schermutselingen kunnen ontstaan tussen orde verstoorders en de orde handhavende machten, maar een complete chaotische situatie zoals dat gesuggereerd wordt, is om eerder aangegeven reden in Suriname haast niet denkbaar of mogelijk. Zelf het evacueren van buitenlanders zal bij de eventuele schermutselingen niet noodzakelijk zijn.

Nederland geen interventie macht
De geschiedenis heeft aangegeven dat Nederland na de afschaffing van de slavernij, maar vooral na het Nederlandse Oost-indische avontuur, zich getransformeerd heeft tot de koopman die middels andere neokoloniale strategieën de landsontwikkeling ter hand neemt.
Nederland heeft in zijn nieuwe conceptie van ontwikkeling, geen plaats voor fysieke innemen of annexatie van gebieden, waarbij mensenleven en kapitaal aan verbonden liggen. Nederland is niet alleen keiharde voorstander van een verenigd Europa op strikt economische gronden, maar ook op militaire gronden. Alles wat de klok slaat bij de huidige generatie Nederlanders, is business met winstoogmerk.

In Brazilië, China, Chili, USA, Zuid-Afrika en nog meer landen, is Nederland in de top vier landen die in voornoemde landen investeren. Foreign Direct Investment heet dat populair. Nederland is niet primair gefocust op kleine economieën als de onze. Hoewel wij zien dat op basis van hun deskundigheid in onder andere de constructiesector, er flink wat dollars verdiend is aan en in Suriname. Het gaat bij Nederland wanneer het op business aankomt, niet erom welk soort regime de macht heeft in het land van investering. Suriname is voor wat dit betreft een duidelijk voorbeeld. In een zeer bekoelde situatie tussen Nederland en Suriname, hebben Nederlandse bedrijven voor haast 200 miljoen US dollar aan projecten verdiend in en van Suriname.

Het lijkt mij een grote mate van naïveteit om enigszins te vermoeden dat Nederland deze doelbewuste strategie om aan winst-maximalisatie te doen, zal verlaten voor een niet voorspelbaar militair avontuur. Zelfs al zou Suriname verworden tot een land a la Zimbabwe, met name op het gebied van mensenrechten schending, zou Nederland zijn business policy of misschien moet ik ook zeggen zijn geopolitieke strategie, niet wijzigen. Nederland gaat juist mogelijkheden zoeken om meer projecten uit te voeren met winstoogmerk. Nederland vindt als lidland van de NAVO, Suriname in geopolitiek opzicht niet interessant. Het westelijke halfrond wordt door het machtigste lidland van de NAVO al goed onder controle gehouden. Wat wel niet uit het oog verloren moet/mag worden, is de toepassing van een van de sterke middelen van Nederland, namelijk de verdeel- en heersstrategie. Overigens schijnen enkele Surinaamse politieke leiders deze strategie van de Nederlanders te hebben eigen gemaakt en deze concreet toe te passen of gebruiken.

Meneer Assen begrijpt u waarom het bedrijf Strukton alles eraan doet om een treinverbinding, die niet echt noodzakelijk is, te bouwen in Suriname? Business is het devies van Nederland en geen avontuur die de economie van dat land negatief zou kunnen beïnvloeden.
De Krim is door Rusland geannexeerd om geopolitieke redenen. Die annexatie kon eenvoudig slagen, niet alleen om de politieke overmacht die Rusland heeft op Oekraïne, maar ook vanwege de aanwezigheid van veel etnisch-Russen op de Krim en in de Dombass regio. Zelfs Rusland als machtsstaat en slechte koopman, heeft geen primaire focus op binnenvallen van onafhankelijke Staten als hun veiligheid op militair gebied niet wordt bedreigd.

Ik heb dit laatste deel aangehaald om mijn stelling te versterken, namelijk dat fysieke interventie in een ander land door met name ex-koloniale mogendheden, niet meer van deze tijd is. Overigens zou Nederland dommer dan de domste zijn, om Suriname binnen te vallen als het scenario van de heer Ir. Assen en anderen zich zou voordoen. Want dan ontstaan er direct maatschappelijk erupties (protestacties) in Nederland zelf, omdat de Surinamers in diaspora die interventie niet zullen tolereren. Nederland of zeg maar Europa, is gegeven de vele terroristische dreigingen, niet gediend van deze onrustige, maatschappij orde verstorende acties.
Ik acht het nodig om andere inzichten te delen met mijn volk ten aanzien van de geconstateerde fictie van de heer Ir. Assen en ga over tot de orde van de dag.

Bert Eersteling
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March