Valies moet dringend gas terugnemen
29 Jul 2016, 03:55
foto


Het siert een opvoeder tevens vakbondsman niet om zo impulsief en provocerend gespierde taal te gebruiken, zeker niet tegen ambtsdragers in casu de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ik heb het over meneer Wilgo Valies die heeft gemeend om in een walgelijk optreden, ondersteund door Imeao directeuren, zijn verzet tegen de noodzakelijk in te voeren onderwijs-innovaties op Imeao niveau aan de samenleving te demonstreren.

Deze innovaties moeten gezien worden als onderdeel van het totaal nationaal onderwijs-innovatieplan, dat reeds in de vorige regeerperiode gefaseerd wordt uitgevoerd. De laatste breed uitgevoerde onderwijs-innovaties dateren van 45 jaren terug, onder leiding van de toenmalige minister van Onderwijs dhr Ronald Venetiaan. En het mag hem meegegeven worden dat hij daarin succesvol is geweest hoofdzakelijk omdat alle actoren binnen de onderwijskolom destijds spontaan en zonder morren het vernieuwingsproces hebben ondersteund en helpen monitoren.

Nu, 45 jaar later als op grond van nationale en internationale ontwikkelingen een nieuwe innovatieronde dringend noodzakelijk is, zijn er actoren die moedwillig het vernieuwingsproces op Imeao niveau willen ondermijnen. En als er uberhaupt oprecht verschil van inzicht is, dan dient men zich te wenden tot de Vaste Onderwijs-Commissie in De Nationale Assemblee. Als de aangevoerde argumenten steekhoudend zijn, dan ontbiedt de Commissie de minister om tekst en uitleg te komen geven. Dit is de normale procedure in een geciviliseerde en geordende samenleving als de onze. Het ongepaste optreden van meneer Valies jegens de onderwijs-minister is des te meer te betreuren omdat hij als voorzitter een zekere smet werpt op een bond waarin leden zich hebben verenigd die vooral discipline en moraliteit hoog in het vaandel voeren, in casu de leden van de Bond van Leraren (BvL).

En hoe zullen de daar aanwezige Imeao-directeuren reageren als zij in hun beroepsuitoefening op dezelfde agressieve en kwetsende Valies-manier worden bejegend door studenten of hun ouders? Immers, ze stonden er goedkeurend bij. Vermaning aan Wilgo Valies: “discipline zonder vrijheid is tirannie; vrijheid zonder discipline is anarchie!” Wat mij ook diep getroffen heeft is het voornemen van meneer Valies om leerkrachten die in het binnenland zijn ingezet te ontmoedigen om hun werkzaamheden voort te zetten. Ik heb persoonlijk erg veel waardering voor deze categorie van leerkrachten, die grote offers brengt teneinde onze binnenlandse pupillen te geven waar zij grondwettelijk recht op hebben: educatie! In de afgelopen jaren is het onderwijs-niveau en zijn de onderwijs-resultaten beduidend verbeterd, mede dankzij hun inspanningen. De onderwijsminister moet wel voor een betere veiligheid, facilitering en waardering (incentiven) van deze leerkrachten zorgen.

Theo Vishnudatt
Oud-BvL'er
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March