14e Unctad wil handelsbesluiten omzetten in actie
27 Jul 2016, 20:27
foto
Minister Sieglien Burleson en delegatie op de 14e Unctad in Nairobi.


De deelnemers aan de 14e conferentie van de United Nations Conference on Trade and development (Unctad) hebben gesproken over de uitvoering van de 2030 agenda voor de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) en op de wijze waarop genomen besluiten in actie kunnen worden omgezet. Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI) heeft van 17-22 juli deelgenomen aan de bijeenkomst.

Burleson woonde onder meer de World Leaders Summit bij en heeft ook deelgenomen aan verschillende ministeriële roundtables, de High Level Meeting van wereldleiders, het World Investment Forum en aan de speciale sessies met Internationale organisaties zoals WTO, WIPO, ILO, ITC, African Union en de Groep 77+ China, meldt de voorlichting van HI.

UNCTAD is een orgaan van de Verenigde Naties gevestigd in Geneva, Zwitserland. Dit orgaan is verantwoordelijk voor duurzame economische ontwikkeling middels handel. UNCTAD telt 194 lidlanden. Deze organisatie heeft in 2015 een bedrag van 34.7 miljoen Amerikaanse dollars beschikbaar gesteld voor technische assistentie.

Het thema van de Conferentie was ‘From Decission to Action’. De VN landen zijn in 2015 overeengekomen dat de Millennium Development Goals zullen worden opgevolgd door de SDGs om te garanderen dat groei inderdaad duurzaam is. Hierbij zullen in de komende 15 jaren centraal staan het beëindigen/tegengaan van armoede en honger, bescherming van het milieu en het bevorderen van welgestelde, vreedzame, rechtvaardige economische groei in alle landen.

Het bevorderen van de internationale handel is essentieel voor het vergroten van sociaal economische vooruitgang, vooral binnen de kleine economieën, zegt de HI-voorlichting. HI zet zich extra in voor de volgende SDGs: Decent work and Economic Growth; Industry, Innovation and Infrastructure; Sustainable Cities and Communities; Responsible Consumption and Production; Partnerships for the Goals.

Bij de openingsceremonie waren de president van Kenia, Uhuru Kenyatta, de vice-president van Uganda, Edward Kiwanukab Ssekandi, secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon en Unctad secretaris-generaal Mukhisa Kituyi aanwezig. Kituyi benadrukte dat door middel van de handel, vooruitgang en welvaart gebracht moesten worden naar alle volkeren. Het vertrouwen moet hersteld worden in de wereldeconomie en arme landen mochten niet worden uitgesloten. Investeringen moeten in lijn worden gebracht met de SDG-doelen.

Tijdens de World Leaders Summit hebben de bovengenoemde presidenten tezamen met de president van Namibië, Hage Geingob, en Kituyi vanuit hun visie de uitdagingen en mogelijkheden besproken over de uitvoering van de 2030 Agenda. Kenyatta legde de nadruk op partnership tussen de VN organisatie met de nationale overheden en de civil society, niet door patronage maar door ondersteuning. De vertegenwoordiger van de African Union stelde dat het VN systeem moet transformeren en efficiënter, effectiever en meer coherent moet worden. Roberto Azavêdo, directeur-generaal van de WTO, wees erop dat het realiseren van ontwikkeling veel omvattend is en hard werken betekent waarbij er ook internationaal moet worden samengewerkt. De roep om samenwerking was een rode draad in alle toespraken.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March