Heftig verzet tegen vervanging rvc-leden Hakrinbank
27 Jul 2016, 05:55
foto
De overvolle zaal waarmee de algemene vergadering van aandeelhouders begon, raakte op den duur behoorlijk leeg. (Foto: René Gompers)


Heftige discussies en procedurefouten hebben gemaakt dat om 1.00 uur vannacht de algemene vergadering van aandeelhouders van Hakrinbank moest worden verdaagd. Vanaf agendapunt 7, benoeming van nieuwe leden van de raad van commissarissen (rvc) ontstonden er heftige discussies. De regering, als grootste aandeelhouder, heeft besloten drie rvc-leden te vervangen. Dit zorgde voor behoorlijk wat tumult op de vergadering.

De rvc-leden Ray Vos, Roy Smit en Caroline Vos-Ritfeld zijn bedankt door de regering. In hun plaats zijn voorgedragen Rabin Parmessar, Chantal Doekhie en Robert-Gray van Trikt. Particuliere aandeelhouders voerden aan dat het gaat om politieke beïnvloeding. Deze rvc-leden hebben nog vijf maanden te gaan, stelden zij. De mensen wilden de stukken zien op basis waarvan de rvc-leden teruggeroepen zijn. Er bleek een missive te zijn van de Raad van Ministers waarbij bepaald is dat er drie nieuwe voordrachten zijn. De drie rvc-leden die door de regering waren voorgedragen, is gevraagd om hun functie ter beschikking te stellen. Zij hebben daarmee ingestemd.

Het was de beurt van twee rvc-leden Agnes Moensi-Sokowikromo en Gerard Lau om af te treden. Lau heeft zich weer beschikbaar gesteld, terwijl Moensi niet meer beschikbaar is voor herbenoeming. In haar plaats is voorgesteld om Humphrey Schurman te benoemen. De vergadering had kritiek op dat de regering rvc-leden heeft ontslagen, terwijl er geen vacature was. Het was nog niet de beurt van de leden die vervangen worden om af te treden. Zij hebben nog een termijn van vijf maanden.

Schade beperkt
De vergadering is twee keer geschorst om overleg te plegen met elkaar en met regeringsfunctionarissen. Ook wilde de vergadering precies weten welke procedure er gevolgd is om drie rvc-leden die nog niet moesten aftreden te vervangen. De vertegenwoordiger van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën deelde mee dat bevestigd wordt dat de commissarissen zijn vervangen. Toen bleek dat er een missive hierover was, is die ook voorgelezen op de vergadering. De kritiek laaide verder op. Aandeelhouders gaven aan dat de gang naar de groene tafel niet uitgesloten wordt om hun gelijk te krijgen. Dit zou nadelige gevolgen hebben voor de Hakrinbank. Toen de rvc besloot om tot stemmen over te gaan heeft het gros van de aandeelhouders de vergadering verlaten. De vergadering is hierna voor een tweede keer geschorst.

Algemeen directeur Jim Bousaid zegt in een korte reactie tegenover Starnieuws dat de procedures niet correct waren. Hij zei dat er nog overleg gepleegd moet worden over wat er verder zal gebeuren. De vergadering is tot nader order uitgesteld. Een groot deel van de mensen was reeds vertrokken. De vergadering was dinsdag om 18.00 uur begonnen en heeft tot woensdag 1 uur in de nacht geduurd. Parmessar en Van Trikt waren aanwezig op de vergadering, terwijl Doekhie er niet was.

René Gompers
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April