Dc Miranda stelt werkcommissie in voor aanpak Oranjetuin
27 Jul 2016, 02:56
foto
De werkcommissie 'rehabilitatie Oranjetuin' ingesteld door dc Jerry Miranda. In het midden voorzitter Johan Roozer. (Foto: Raoul Lith)


Districtscommissaris (dc) van Paramaribo Noordoost, Jerry Miranda, heeft een werkcommissie geïnstalleerd voor rehabilitatie van de Oranjetuin. De commissie wordt voorgezeten door Johan Roozer. De Stichting Toerisme Suriname (STS) zal onder andere helpen met voorstellen aandragen voor het opzetten van een beheersraad, vertelt directeur Jerry A-kum. De Oranjetuin is een monument, dat valt onder het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur (MinOWC). Het project is te groot om alleen door dit ministerie uitgevoerd te worden. De Oranjetuin biedt ook verschillende mogelijkheden voor toerisme en wetenschap.

Miranda heeft gewoond aan Gravenstraat, nu Henck Arronstraat. De Oranjetuin grenst aan de Henck Arronstraat, de Nassylaan en de Swalmbergstraat. “De begraafplaats heeft mij altijd geboeid. Ik vond deze gewoon mooi. Tijdens mijn opgroeien en vandaag aan de dag is het alleen maar zielig om de staat waarin de Oranjetuin zich bevindt, te zien," zegt de dc. Hij vindt dat beter omgegaan moet worden met de culturele erfenis. "Een gemeenschap kan alleen goed gedijen als je respect voor je historie hebt. Je kunt alleen de jeugd uitleggen wat de geschiedenis is en waar je naartoe gaat," meent hij. De dc zegt dat hij geen 'rode koperen cent' heeft, maar het een uitdaging is om alle neuzen in één richting te krijgen en met milieugroep, de politie, Monumentenzorg, het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme, vanuit de bestuursdienst te kijken wat gedaan kan worden.

Commissievoorzitter Roozer vertelt dat het Surinaams Museum reeds een bijdrage heeft geleverd door alle graven te fotograferen en te documenteren. Hierdoor is het duidelijk geworden dat er in de Oranjetuin ongeveer 1.600 graven liggen. Sinds 1988 is er niets gedaan aan het monument. Het plan is eerst om de tuin toegankelijk te maken en te ontdoen van ‘alles wat daar niet thuis hoort', legt Roozer uit. Samen met een team van onder andere Openbaar Groen, imkers en de brandweer zullen bijen en slangen worden aangepakt. Er zal volgens hem rekening gehouden worden met milieufactoren, waarbij de bijen niet rigoureus bestreden zullen worden. De veiligheid van de personen die er werken en de mensen die in de omgeving wonen zal voorop gesteld worden. De graven zijn volgens Roozer nog meer beschadigd omdat bomen wortel hebben geschoten. Het kost tijd en werk om de graven te ontdoen van alles wat erop ligt. Dat moet volgens hem handmatig geschieden, door met een zachte borstel te bezemen. Ook zal de muur moeten worden hersteld om de veiligheid van de tuin te verbeteren alsook de poorten. Hierna volgt de inventarisatie en rehabilitatie van de graven zelf. Hij vindt dat de tuin een heel belangrijke bijdrage kan leveren aan vergroting van inkomsten.

STS-directeur A-kum zegt dat de tuin uiteindelijk commercieel geëxploiteerd moet worden, "omdat we absoluut geen situatie meer willen waar we afhankelijk zijn van subsidie". Door middelen te genereren heb je genoeg inkomsten om de tuin op een heel hoog niveau te houden. Dit deel van toerisme, het zogeheten ‘dark tourism’, mensen gaan naar plekken waar er o.a. graven zijn, is een belangrijk segment dat steeds meer groeit, legt hij uit. De Oranjetuin wordt ook als pilotproject gezien, dat als model gebruikt zal worden om ook andere plekken aan te pakken.

Volgens Roozer is geld de laatste zorg, volgens hem gaat het vooral om je committeren. Er zijn overheidsdiensten en personen die vanuit de resocialisatiegedachte een bijdrage zullen leveren. “We beginnen en ik denk wel dat als mensen zien dat dit op een grondige manier wordt aangepakt dat ze wel zullen helpen voorzien in de behoefte. Dit hoeft niet alleen in geld, maar kan ook in deskundigheid.”

Raoul Lith
Advertenties