Japan: Man doodt 19 in zorgcentrum Sagamihara
26 Jul 2016, 13:56
foto
Mediamensen staan buiten het zorgcentrum in Yokohama waar een 26-jarige man, negentien bewoners met een handicap heeft gedood.(Foto's: Reuters)


Een man heeft met een mes negentien bewoners van een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke handicap gedood in de Japanse stad Yokohama. Dergelijke aanvallen zijn uiterst zeldzaam in Japan - het incident is de ergste massamoord in decennia.

De politie heeft een man die tot februari in het centrum heeft gewerkt en die zich na de aanslag heeft aangegeven, gearresteerd. Hij heeft naar verluidt gezegd dat hij wilde dat mensen met een handicap “verdwenen”. De brute moorden hebben Japan, één van de veiligste landen ter wereld, geschokt.

"Het leven van vele onschuldige mensen is afgepakt en ik ben zeer geschokt. We zullen alles in het werk stellen om achter de feiten te komen en een herhaling proberen te voorkomen,” zegt premier Shinzo Abe. De verdachte is geïdentificeerd als de 26-jarige Satoshi Uematsu. In februari heeft hij brieven gestuurd naar politie, waarin hij dreigde om honderden mensen met een handicap te vermoorden tijdens een nachtdienst, meldt Kyodo News Agency. "Mijn doel is een wereld waarin de ernstig gehandicapten, met toestemming van hun verzorgers, kunnen worden geëuthanaseerd, als ze niet in staat zijn om thuis te leven en actief te zijn in de maatschappij", staat in een brief die Uematsu heeft geschreven aan de voorzitter van de Tweede Kamer van het parlement.

Uematsu is bijna twee weken in het ziekenhuis geweest, voordat hij naar huis mocht. "Je zou kunnen zeggen dat er waarschuwingssignalen waren, maar het is moeilijk te zeggen of dit voorkomen had kunnen worden," zegt gouverneur Yuji Koroiwa van de prefectuur Kanagawa.

Opzet aanval
Uematsu heeft in de vroege ochtend, gereden naar het Tsukui Yamayuri-en zorgcentrum dat ongeveer 50 kilometer van Tokyo ligt. Hij was gewapend met een aantal messen. Hij is één van de gebouwen binnengedrongen door een raam kapot te slaan. Hij viel daarna de slapende bewoners één voor één aan in hun kamers. Het personeel heeft de politie ongeveer 20 minuten later gebeld om te melden wat er was gebeurd.

De steekpartij in twee gebouwen heeft ongeveer 40 minuten geduurd, rapporteert persbureau Associated Press. De slachtoffers waren tussen 19 en 70 jaar. 25 anderen zijn gewond geraakt, onder wie 20 ernstig. Zowel mannen als vrouwen zijn gedood.
Kort na de aanval heeft Uematsu zich aangegeven bij he Tsukui politiebureau. Hij heeft bekend dat hij de aanslag heeft gepleegd. Hij is zelf naar de politie gereden. Foto’s zijn opgedoken van het stuur van zijn auto, dat bevlekt is met bloed. “Toen Uematsu zich aangaf, had hij keukenmessen en andere soorten messen bevlekt met bloed bij zich,” vertelt een functionaris aan verslaggevers.

Op het moment van de aanval waren er ongeveer 150 bewoners in het zorgcentrum dat ligt op een uitgestrekt terrein. Negen medewerkers hadden er de dienst. Ambtenaren hebben elke relatie met terrorisme uitgesloten. Massamoorden zijn uiterst zeldzaam in Japan, voor een deel omdat strenge wapencontrole wetten er voor zorgen dat bijna niemand toegang tot een vuurwapen heeft.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April