'Mama’, dankbaarheid en waardering alleenstaande ouders
27 Jul 2016, 11:41
foto
Componist, Sharon Wongsoredjo en zangeres, Geniva Dongor. (Foto: Rachel Dompig)


Het neerpennen van Mama komt doordat Sharon Wongsoredjo aangespoord werd door een vriendin om haar schrijftalent verder te ontwikkelen. ‘Ik schrijf gedichten. Een vriendin heeft mij gestimuleerd om een lied te schrijven’, legt de componist uit. De gedachte om Mama te schrijven kwam twee jaren geleden in haar op. ‘Het begon met een Moederdaggedicht in 2014. Ik wilde iets groots voor mijn moeder doen. Ik wilde mijn moeder een groot cadeau geven. De tekst had ik al in september 2014 af’, vertelt de schrijfster aan Starnieuws. Mama zal op 6 augustus vertolkt worden door Geniva Dongor.

De drang om ‘Mama te schrijven kwam door het gemis van haar mams op Moederdag in 2014. ‘Ik ben in Nickerie opgegroeid en woon nu in stad. Moederdag 2014, was de eerste Moederdag zonder mijn mama in huis. Ik miste haar heel erg. Om haar toch te verwennen, schreef ik een gedicht voor haar’, zegt Wongsoredjo. Voor de componist is haar moeder een onmisbare sleutelfiguur van onschatbare waarde in haar leven. ‘Ik heb een diepgaande relatie met mijn moeder. We hebben een hechte band. Mijn mama is echt alles voor mij. Ze is er echt voor mij. Ze staat mij bij in voor- en tegenspoed. Ze is een alleenstaande moeder. Ik ben zonder vader opgegroeid’, benadrukt zij. Mum, you’re my strength, my support, my everything. You catch me when I’m falling.
De onvoorwaardelijke liefde van haar moeder is duidelijk voel- en merkbaar in tijden van nood. ‘Mijn moeder staat mij altijd bij als ik door een moeilijke tijd ga. Ze bemoedigt mij altijd om stevig op mijn twee benen te staan. Ze heeft mij geleerd om zelfverzekerd door het leven te gaan’, vertelt de componist. De morele ondersteuning van haar 'bigi eksempre' wordt in de bridge tot uiting gebracht. In times I was afraid, I didn’t know which way to go. Moments of sadness, oh I felt so all alone. These awful feelings, I couldn’t face them on my own. You taught me to be strong and showed me the way. Het gevoel van liefde en blijdschap voor haar moeder wordt keer op keer beleefd door: Yu na mi mama, mi lobi yu. Yu e brenki lek’ dyamanti tu, te herhalen.

Waardering en dankbaarheid
Doordat de componist vol bewondering opkijkt naar haar rolmodel beschrijft zij haar karakter met de woorden: Mum, you are always there for me. The best mom and dad there can ever be.
Volgens Wongsoredjo is haar moeder een gelovig mens en een vurige bidder. You pray for me, protect me in your gracious way. And when I’m on my knees praying, I always pray for you,drukt de componist in dichterlijke uit. Haar blijk van waardering brengt ze tot uiting bij het rijmen van het tweede couplet. Mi mama, yu na mi ala sani, nayu e gi mi a krakti. Yu na a bigi eksempre in mi libi. Mi mama ala koloku mi de winsi yu. Gesontu, langa libi gi yu, e mek’ mi breti fu tru.
Met het schrijven vanMama is een grote wens van Wongsoredjo in vervulling gegaan. Zij had altijd het verlangen om iets groots voor haar moeder te doen. ‘Dit lied betekent heel veel voor mij. Het is een manier voor mij om mijn moeder te bedanken en te waarderen voor alles, wat zij voor mij heeft gedaan en nog steeds doet’, maakt Wongsoredjo duidelijk. Ook is zij de alleenstaande vaders en moeders erkentelijk, die hun kinderen met veel moeite opvoeden. Het lied is gearrangeerd door Demis Wongsosoewirjo.

Voor de zangeres, Geniva Dongor, is het vertolken van Mama een mooie kans om haar zangkunst te tonen. ‘Ik kan mijn gevoelens echt uiten tijdens het zingen. Ik kan mijn liefde en waardering uiten aan mijn moeder’, vertelt de vocalist. Zij kan zich helemaal terugvinden in de tekst. ‘Ik ging snel akkoord, omdat ik ook een hechte band heb met mijn moeder’, zegt zij. Meedoen met het Suripop-festival is de zangeres en de componist heel bijzonder.ʻ Wij hebben ons best gedaan als de jongste componist en de vocalist. Ik ben heel trots op Geniva’, geeft Wongsoredjo te kennen. Ook heeft Dongor een liedje voor haar moeder geschreven om haar te waarderen en te bedanken. Het is de eerste keer dat Geniva Dongor een Suripop-lied heeft gezongen


Rachel Dompig
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April