‘IS-soldaten’ doden priester in Frankrijk
26 Jul 2016, 11:49
foto
Priester Jacques Hamel was bezig met de dienst, toen de aanvallers de kerk binnenvielen. (Foto: AFP)


Twee gewapende mannen hebben priester Jacques Hamel (84) gedood bij een aanval op zijn kerk in een buitenwijk van Rouen in Noord Frankrijk. De aanvallers zijn de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray tijdens de mis binnen gelopen, hebben de priester en vier anderen in gijzeling genomen.

De politie die later de kerk heeft omsingeld en de Franse meldt dat er schoten zijn afgevuurd. Beide gijzelnemers zijn nu dood. Het persbureau Amaq dat gekoppeld wordt aan de Islamitische Staat heeft gezegd dat “twee IS-soldaten” de aanval hebben uitgevoerd. Volgens de Franse president François Hollande beweerden de mannen dat ze van IS waren.

Spreken in Saint-Etienne-du-Rouvray, zei Hollande dat de aanvallers een "laffe moord" hadden begaan en Frankrijk IS “met alle middelen” zou bevechten. Paus Franciscus heeft de "pijn en de gruwel van dit absurd geweld" afgekeurd.

Woordvoerder Pierre-Henri Brandet van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat één van de gijzelaars ernstig was gewond. Hij vertelt dat de gijzelnemers waren "geneutraliseerd" nadat ze uit de kerk kwamen. Volgens Franse aanklagers is één persoon sindsdien aangehouden in verband met de aanval.

Politiebronnen zeggen dat het erop leek dat de aanvallers de keel van de priester hebben doorgesneden met een mes. Het gebied is afgezet, terwijl de kerk is onderzocht op explosieven. De politie heeft de mensen geadviseerd weg te blijven uit de buurt. Brandet heeft meegedeeld dat het onderzoek naar het incident zal worden geleid door anti-terrorisme-aanklagers. Volgens de Franse tv-zender M6 was één van de mannen bekend bij de Franse inlichtingendiensten.

De Franse premier Manuel Valls heeft zijn afschuw over de "barbaarse aanval" uitgedrukt. "Heel Frankrijk en alle katholieken zijn gewond. We zullen samen staan", schreef hij op Twitter. De aartsbisschop van Rouen, Dominique Lebrun, die een katholieke bijeenkomst in Polen bijwoont, zei: "Ik huil tot God met alle mensen van goede wil. Ik zou niet-gelovigen willen uitnodigen om mee te huilen. De katholieke Kerk kan geen andere wapens opnemen dan die van gebed en broederschap onder de mensen."
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April