PALU: Crisis aanpakken niet Stabilisatie- en Herstelplan
26 Jul 2016, 15:47
foto
PALU-voorzitter Jim Hok


Jim Hok, voorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU), vraagt zich af hoe de regering nu met een plan komt om de crisis te stabiliseren en zelfs te herstellen. De regering heeft aangegeven dat aan de oorzaken en dus aan de crisis zij weinig kan doen. Er is volgens Hok in principe niets fout aan een plan waarin verschillende projecten zijn opgenomen om de economie wat meer body te geven. Maar om het tegen de achtergrond van de huidige crisis een 'Stabilisatie- en Herstelplan' te noemen, is volgens hem ronduit misleidend.

“Het kan natuurlijk zijn dat hier gewoon de uitdrukking van toepassing is 'De wens is de vader van de gedachte'. Het kan dus best zijn dat de opstellers in alle oprechtheid hebben gemeend dat zij via de projecten en de maatregelen in dit plan de economie weer kunnen stabiliseren en herstellen. Maar dan hebben ze hun aandacht niet bij de les gehad toen de President en de minister van Financiën aan het woord waren,“ zegt Hok in een persbericht.

De PALU-topper verwijst naar de herhaalde verklaringen van de president en van de minister van Financiën. Volgens hen is Suriname in dit moeras terecht gekomen vanwege de drastisch gedaalde prijzen van de exportproducten, olie en goud. Ook in De Nationale Assemblee is dat het standpunt dat door de fractie van de coalitie, met hand en tand werd en wordt verdedigd. Elke toespeling vanuit de oppositie op andere oorzaken wordt ten stelligste verworpen.

De PALU vindt dat indien dit plan inderdaad wordt uitgevoerd, er hier en daar wel degelijk positieve ontwikkelingen mogelijk zijn en dat op lange termijn wellicht ook werkgelegenheid en meer inkomsten zouden kunnen ontstaan voor de Staat Suriname. Daarom moet de regering de gelegenheid krijgen om dit plan uit te voeren. De PALU fractie in De Nationale Assemblee heeft dan ook niet tegen dit plan gestemd. “Maar wij kunnen anderen en onszelf niet voor de gek houden om te stemmen vóór een plan waarmee de indruk wordt gewekt dat wij de huidige crisis te lijf kunnen gaan, terwijl regering en coalitiefractie in DNA zelf nadrukkelijk hebben aangegeven dat de oorzaken buiten hun invloedssfeer liggen. Laten we wel weten waar we mee bezig zijn”, voert Hok aan.
Advertenties