Syriër blaast zichzelf op buiten Duits muziekfestival
25 Jul 2016, 11:02
foto
De politie sluit het gebied af waar de explosie zich heeft voorgedaan. (Foto's: Reuters)


Een 27-jarige Syriër heeft zich zondag buiten een druk muziekfestival in Ansbach, Duitsland opgeblazen. Er zijn twaalf gewonden gevallen bij de vierde gewelddadige aanval in het land in minder dan een week. Duitsland had de dader een jaar geleden asiel geweigerd.

Volgens een woordvoerster van de Beierse politie is het onduidelijk of de man een islamitische militant was. De Duitse krant ‘Die Welt’ citeert de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, die eerder zei: "Mijn persoonlijke mening is dat het helaas zeer waarschijnlijk is dat hier een echte islamitische zelfmoordaanslag heeft plaatsgevonden."

Het incident in Ansbach staat voor wat gewonden betreft in de top van drie andere aanslagen sinds 18 juli. Bij die aanslag kwamen tien mensen om en raakten 34 personen gewond. De aanvallen zullen de groeiende publieke onvrede over het open deur vluchtelingenbeleid van bondskanselier Angela Merkel aanwakkeren. Vorig jaar zijn meer dan een miljoen migranten in Duitsland toegelaten. Velen onder hen zijn de oorlog in Afghanistan, Syrië en Irak ontvlucht.

De politie zegt dat drie van de twaalf gewonden van de aanval in Ansbach in kritieke toestand verkeren. Ansbach is een stad van 40.000 mensen ten zuidwesten van Neurenberg dat een Amerikaanse legerbasis heeft.

De dader is onder behandeling geweest nadat hij twee keer had geprobeerd zichzelf te doden. De explosie van zondag was “meer dan een pure zelfmoordpoging”, vertelde minister Herrmann aan Reuters. Hij sluit een islamitische koppeling niet uit. "Het is een afschuwelijke aanval die de toch al groeiende bezorgdheid over de veiligheid van onze burgers zal doen toenemen,” stelt hij vanochtend op een persconferentie. “We moeten al het mogelijke doen om de verspreiding van dergelijk geweld in ons land door mensen die hier asiel kwamen vragen, te voorkomen."

Herrmann voegt eraan toe dat de recente aanvallen aanleiding geven tot ernstige vragen over het Duits asielrecht en de veiligheid in het land. Hij is van plan om dinsdag maatregelen te nemen tijdens een vergadering van de conservatieve regering. Hij wil de politie versterken, door onder meer ervoor te zorgen dat ze over voldoende apparatuur beschikken. Hij vertelt dat de Syrische asielzoeker twee jaar geleden in Duitsland was gearriveerd en herhaaldelijk problemen had met de lokale politie voor drugsgebruik en andere strafbare feiten. Onderzoekers moeten het motief van de aanslagen nog bepalen. "Omdat de rugzak en deze bom propvol waren met zoveel metalen onderdelen die veel meer mensen konden doden en verwonden; het kan niet zonder meer worden beschouwd als een pure poging tot zelfmoord."

Het was de tweede gewelddadige incident in Duitsland op zondag en de vierde in de afgelopen week, met inbegrip de aanval van een gestoorde 18-jarige Iraans-Duitse schutter die vrijdag negen mensen heeft gedood in de Beierse hoofdstad München.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April