Winti kent het fenomeen heilige schrift niet
25 Jul 2016, 16:08
foto


Geachte redactie,
Bij deze willen wij graag een reactie geven op het bericht van Starnieuws geplaatst op 22 juli jl., met als kop’ President ontvangt heilig Winti Schrift ‘Kresekre Sumani’.
In het bericht staat tevens een citaat, waarbij dhr. Mac Nack aangeeft een communiqué op FB van de wintipriesteres (niet bij naam genoemd, wel doelend op de Okomfo fu Kondre D. Babel) zeer laaggezocht te vinden.

In bewuste communiqué staat nl. aangegeven dat winti vanuit de basis filosofieën van Afrika uit de slavenperiode geen heilige boeken kent, maar dat naderhand wel een waardeoordeel zal worden gegeven als de inhoud van het boek bekend is.
Verder staat in uw bericht vermeld dat de afwezigheid van voorname personen binnen de wintigemeenschap z.a. de wintipriester op de avond opvallend was.

De wintipriester kent evenals de andere kopstukken van het wintiveld haar verantwoordelijkheid naar de wintigemeenschap toe. Ze is zich bewust van de geestelijke waarde van het geloof.
Vandaar dat kan worden geconcludeerd dat met de afwezigheid van winti-kopstukken er gewerkt zal moeten worden aan de stroeve relatie tussen Kunjhe Akata en het overige wintiveld.
Het gaat om respect en wederzijds respect.

Dhr. Mac Nack heeft daadwerkelijk een uitnodiging aan huis gebracht voor de persoon Babel, zoals vermeld in uw rubriek. Echter verzwijgt hij moedwillig dat hij in zijn radioprogramma madjawsu op de zaterdag (SRS), enkele keren flink heeft uitgehaald naar de Okomfo fu Kondre. In niet mis te verstane bewoordingen heeft hij doen blijken het ambt van Okomfo niet te erkennen.
In het gesprek bij de uitnodiging is hem daarom duidelijkheid en correctie gevraagd tegen de negatieve aantijgingen. Ook werd gevraagd onder welke hoedanigheid mw. Babel werd uitgenodigd.

U begrijpt dat de aanwezigheid van mw. Babel op de presentatie door het wintiveld zou worden aangemerkt als te zijn de Okomfo fu Kondre die daar aanwezig was. Zonder publiekelijke correctie zou dat zeer schofferend zijn naar de wintigemeenschap toe.
Het communiqué sturen we in extenso naar u toe zodat u zelf kunt bepalen wat daarin laaggezocht is. En als dit de houding is voor iemand die zegt een heilig boek te presenteren, verklaart deze houding voor een groot deel de afwezigheid van voorname personen binnen de wintigemeenschap.
De Okomfo fu Kondre is zich bewust van haar verantwoordelijkheid zoals eerder aangegeven en staat altijd open voor dialoog over fundamentele zaken de winti rakende, maar dat zal moeten gebeuren met een gevoel van wederzijds respect.

Paramaribo, 24 juli 2016
Okomfo fu Kondre
D. Babel
pdf-icon.gif Persbericht_Okomfo_fu_Kondre.pdf                
Advertenties