Geen garantie voor kwaliteits openbaar vervoer
25 Jul 2016, 02:13
foto


Met een verhoging van SRD 0,25 zal het de Particuliere Lijnbushouders Organisatie en Transport, Communicatie en Toerisme nooit lukken om kwaliteits openbaar vervoer te garanderen. Met de huidige economische situatie komt het erop neer dat de ontwikkelingen binnen de economische kringloop belemmerd worden door het beleid dat uitgevoerd wordt.

Suriname kent een openbaarvervoersregeling van meer dan dertig jaren. Geen enkele regering kon duurzaam en efficiënt kansen creëren voor de bestaande ondernemers voor verdere groei en bestaanszekerheid op lange termijn in de particuliere bussector.
Na de mededeling van het Actie Comité om de tarieven eigendunkelijk aan te passen, is er opeens een verbetering gekomen in de onderhandelingen. De regering wil zo spoedig mogelijk de tarieven gaan aanpassen.

Naar aanleiding van de berichten die verschenen zijn, wensen wij het volgende mede te delen:
- Huidig tariefvoorstel is allang achterhaald
- Compensatie en subsidie zal geen enkele verlichting brengen in de verdere ontwikkeling van de particuliere bussector
- De 20% verhoging wat reeds aangehaald is. De bushouders zullen nimmer de verdere duurzame investering en hun financiële positie kunnen verbeteren.
- Suriname zal blijven gebruik maken van een ongeorganiseerde en onaantrekkelijke verkeersmobiliteit in de komende jaren.
- Welvaartszekerheid met het huidig beleid dat uitgevoerd wordt, brengt geen enkele motivatie naar jonge ondernemers toe.

Willen wij serieus gaan denken over de ontwikkeling van de sectoren en vooral ons openbaar vervoerssysteem goed ordenen en moderniseren dan zou het volgende gedaan moeten worden:
- Tarievenstructuur op jaarbasis ontwikkelen en evalueren
- Werken met knooppunt ontwikkeling
- Concreet beleid over autogebruik
- Parkeerbeleid ontwikkelen in Groot-Paramaribo voor betere verkeersafwikkeling
- Versterking van het openbaar vervoer tot in het stadscentrum
- Concreet beleid voor het in stand houden van de milieukwaliteit
- Beleid ontwikkelen voor het waarborgen van de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit verbeteren in Groot-Paramaribo.

Geconcludeerd wordt dat er een behoefte is aan duurzame beleidsmaatregelen voor het interessanter en aantrekkelijk maken van ons openbaar vervoer voor investeerders en vooral voor een georganiseerd stadscentrum met goede busverbindingen met topkwaliteit diensten.

Actie Comité Belangen Behartiging Particuliere Lijn Bushouders
Suraj Sahadew-Lall
Advertenties