‘Dren Lobi’ toont waardering dierbaren en kostbaarheden
24 Jul 2016, 17:55
foto
Componist Tashana Losche en vocalist Jered Eduard. (Foto: Rachel Dompig)


De drijfveer om Dren Lobi te schrijven was voor Tashana Losche het verlies van twee dierbaren. ‘De inspiratie is een heel emotioneel verhaal. Het begon met het verlies van twee kostbare personen, mijn opa en de jongere broer van mijn moeder’, zegt de schrijfster. Ongeveer een jaar geleden werden de woorden vanDren Lobi neergepend. ‘Ik ben op 2 augustus van het vorige jaar begonnen met het schrijven van de tekst. Het schrijven ging vloeiend. Ik schreef de tekst binnen enkele dagen’, vertelt Losche aan Starnieuws. Dren Lobi wordt op 6 augustus vertolkt door Jered Eduard.

Tashana Losche was vastberaden haar schrijftalent verder te ontwikkelen, nadat zij haar missie als miss Tropical Beauties Suriname 2014 volbracht had. Ze voegde de daad bij het woord en rijmde vol bewogenheid de eerste woorden van het lied. Tee me prakseri, prakseri fa yu gwe. Voor Losche is het schrijven van Dren Lobi een manier om haar emoties te verwerken en haar creativiteit de vrije loop te geven. ‘Schrijven maakt mij blij, maar ik schrijf ook als ik verdrietig ben. Dren Lobi is vanaf het tweede vers een droom, het is mijn fantasie’, legt zij uit. In het eerste couplet wordt het verlies van de twee dierbaren omschreven. Het gemis van de geliefden en het bedroevende gevoel brengt zij tot uiting met de woorden:Tee me prakseri, prakseri fa yu gwe. Mi ati e brudu so tee. Bikasi, a no wan', mi wan' yu fu gwe. Ma a libi, a libi e taki so.
Nadat de componist het verdriet van zich had afschreven, werd zij gedreven door haar geest van creativiteit om Dren Lobi verder te schrijven. Door deze minder prettige gebeurtenis werd zij aangespoord om meer waardering te hebben voor haar dierbaren en de kostbaarheden van het leven. ʻWe zijn allemaal gekomen om te terug te gaan. Er zijn nog leuke dingen waarvan je kan genieten. Probeer het beste van te maken met alles, wat je hebt’, voegt zij er aan toe. Volgens de schrijver wordt met het componeren van dit lied een ‘perfecte relatie’ uitgebeeld in de vorm van een droom. ‘Toen ik de tekst schreef, dacht ik aan mijn vriend. Ik beelde mij een perfecte liefdesrelatie in. Ik was aan het dromen. Dromen kunnen allemaal mooi zijn tot het moment wanneer je wakker bent, dan leef je weer in een realistische wereld ’, beweert Losche.

Waardering
In het tweede couplet worden de kostbare momenten in de liefdessfeer beleefd. In haar fantasierijke omgeving droomt de schrijver van de hoogtepunten die zij samen met haar partner bereikt heeft. Den momenti ini mi sribi. Un ben prat' lobi tap' den bergi. Ook worden de overwonnen strubbelingen en het overweldigende gevoel van blijdschap in dichterlijke taal omschreven. Tee ini den sula, baka den liba. Smeri a switi fu na busi.

Met het schrijven van Dren Lobi wil de componist de samenleving erop wijzen om alle kostbaarheden en dierbaren te waarderen en te koesteren. ‘Probeer alles en iedereen te waarderen,’ vult zij aan. Haar waardering illustreert zij met: Dis’ na wan marki, fu waarderi san yu abi. Lobi fu mi dren, mi no wani fu yu gwe. Het lied is gearrangeerd door Etienne Stadwijk.

De componist was gezegend met een ruime keus aan zangers. Uiteindelijk viel de keus op Jered Eduard. In het begin had de zanger niet door wat de schrijfster met het nummer bedoelde. Na gesproken en wat uitleg te hebben gehad, werd hij meteen geprikkeld om Dren Lobi te zingen. ‘Tashana wist precies wat ze wilde bereiken met het lied. Ze bracht me echt in die flow. Ze heeft gevoel voor muziek en zij kon mij precies uitleggen met welke stemkleur ik bepaalde woorden moest zingen. We voelden elkaar echt aan’, vertelt de vocalist. Eduard ging helemaal op in het lied en hij werd letterlijk en figuurlijk vastgegrepen door de gevoelens van blijdschap en waardering. ‘Het lijkt alsof de tekst voor mij bestemd was. ‘De woorden spreken mij echt aan. Mijn eigen leven kon ik terug zien vanaf het tweede refrein tot en met de bridge. Het is echt mijn leven. Na de studio ging ik naar huis. De gedachte, die steeds in mij opkwam was: Jered gwa oso boi, waarderi sa yu abi. Ye singi a singi, maar waarderi sa yu abi, want lobi fu yu dren a kan gwe tu’, zegt hij.

Positieve verandering
Volgens Eduard heeft het presenteren van dit lied een positieve invloed op zijn leven gehad. ʻIk heb geleerd om de kleinste dingen te waarderen bijvoorbeeld: 's morgens bij het opstaan, vraagt mijn vrouw mij hoe ik heb geslapen. Het lijkt op iets normaal. Het is echt iets groots. Ik hou heel veel van die brigde. De bridge zegt alles’, benadrukt de vocalist. Dis na wan marki, fu waarderi san yu abi. Lobi fu mi dren, mi no wani fu yu gwe, zingt hij vol overgave. In de clip laat de zanger de positieve omkeer zien door een duif vrij te laten. Het loslaten van de duif betekent heel veel voor de zanger en de componist. ‘Met het loslaten van de duif geeft Jered aan, dat hij een nieuwe stap gaat maken in zijn leven. Hij gaat dingen anders bekijken dan voorheen’, geeft de schrijfster te kennen.

Ook wordt in de clip de positieve verandering in het leven van de zanger uitgebeeld. ʻAan het einde van de clip staat Jered bij een trap. Daarmee wordt aangegeven, dat hij betere hoogten opgaat in het leven. De dingen die hij gekregen heeft, gaat hij beter waarderen en koesteren. Wij hebben alles zo mooi in elkaar gezet en een liefdesrelatie als voorbeeld genomen. Maar het kan gewoon van alles zijn bijvoorbeeld: je vader, je moeder. Koester en waarder gewoon alles en iedereen’, onderstreept Losche. Het is de tweede keer dat Jered Eduard een Suripop-nummer heeft gezongen. In 2014 heeft hij Mi Dren uitgedragen, gecomponeerd door Darl Richards.


Rachel Dompig
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April