Oppositie zal effectuering vonnis Sapoen/Chitan opvoeren
24 Jul 2016, 00:00
foto
Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan hebben, net als de coalitie, ook vóór een motie van de oppositie gestemd. (Foto: Raoul Lith)


De oppositionele partijen VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en NPS hebben hun opstelling in De Nationale Assemblee enigszins aangepast. Zij nemen uit protest deel aan de Assembleevergaderingen en hadden besloten niet mee te doen aan stemmingen. Zij vinden dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan geen Assembleeleden zijn. De oppositie wil niet meewerken aan illegale besluiten. Vrijdag is bij de moties die de oppositie ingediend heeft, wel deelgenomen aan de stemming. Een van de moties is zelfs, na enige aanpassing, met algemene stemmen aangenomen. Ook Sapoen en Chitan hebben meegestemd.

Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) maakte een opmerking over de gewijzigde houding van de oppositie. Chan Santokhi, fractieleider van de VHP, stelde hierop dat de oppositie nog steeds onder protest deelneemt aan de vergaderingen. Hij voerde aan dat er al acht rechterlijke vonnissen zijn, waaronder één van de Raadkamer van het Hof van Justitie. In de vonnissen wordt aangegeven dat Sapoen en Chitan teruggeroepen zijn en dat zij geen leden meer zijn van De Nationale Assemblee.

"We gaan de effectuering van vonnissen de komende dagen opvoeren middels beslagleggingen en veilingen, maar ook door nieuwe rechterlijke vorderingen, waarbij wij aanscherpende maatregelen gaan vragen aan de rechter en tegen personen en doelgroepen, tegen wie wij de maatregelen getroffen wensen te zien. We gaan de druk opvoeren zodat de twee personen niet alleen feitelijk terugroepen worden, maar ook de opvolging van hen kan plaatsvinden," zegt Santokhi om een reactie gevraagd aan Starnieuws.

"We hebben als oppositie in een schorsing besloten om deel te nemen aan de stemming van de vier moties van de oppositie, omdat die enerzijds door ons opgesteld en ingediend waren en anderzijds over issues gingen, die zeer dringend zijn voor de samenleving. Het is jammer dat de coalitie niet meegegaan is met alle moties van ons, maar slechts met één. De moties waren goede moties over issues die onder druk staan als gevolg van de crises," stelt Santokhi. De oppositie heeft zich onthouden van stemming bij de motie van de coalitie.

"Ons standpunt blijft overeind dat Sapoen en Chitan onrechtmatig in DNA zijn en dat wij ons daartegen zullen verzetten en juridisch en politiek door zullen strijden." De oppositie zal wanneer een zwaarwichtig politiek belang zich voordoet in deze ernstige crisisperiode, er wel zijn bij de besluitvorming. Santokhi noemt onder andere het opkomen voor belangen van ondernemers, tegengaan van bedrijfssluitingen, behoud van werkgelegenheid, bescherming van de gezondheidszorg en aanpak van corruptie.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April