Rosebel Gold Mines lijdt US$ 6,3 miljoen verlies in 2015
23 Jul 2016, 00:01
foto
Sharmila Jadnanansing presenteert namens Rosebel Gold Mines de cijfers van 2015. Minister Regilio Dodson te midden van general manager Richard Steenland en Jerry Finisie, sustainability manager. (Foto: René Gompers)


Rosebel Gold Mines NV heeft in 2015 een verlies geleden van US$ 6,3 miljoen. De lage wereldmarktprijs, een lagere goudproductie, veroorzaakt door onder andere een staking van tien dagen in december, en hogere productiekosten, zijn de belangrijkste de oorzaken voor dit slechte resultaat. De Surinaamse overheid heeft wel US$ 37.4 miljoen aan het goudbedrijf verdiend, 16 miljoen minder dan het jaar daarvoor.

De bedrijfsresultaten van 2015 zijn vrijdag in hotel Ramada gepresenteerd door Sharmila Jadnanansing, corporate and legal affairs manager van Rosebel Gold Mines. De totale omzet bedraagt US$ 350,6 miljoen. Dat is ruim US$ 80 miljoen minder dan 2014. Door het verlies is er aan Iamgold, die voor 95 procent aandeelhouder is van Rosebel, geen dividend uitgekeerd. Jadnanansing heeft aangegeven dat de negatieve balans veel groter zou zijn als er niet op tijd bezuinigingen waren doorgevoerd. Het bedrijf heeft in 2013 al maatregelen getroffen om de productiekosten te dekken. De maatregelen bleken niet effectief genoeg te zijn. Het bedrijf was genoodzaakt om vorig jaar 160 medewerkers te ontslaan. Rosebel heeft significant bespaard op haar stroomrekening. Met de opzet van een ‘solar farm’ met een vermogen van 5 megawatt wordt er US$ 1.5 miljoen bespaard op energie.

Er is ten opzichte van 2014, twaalf procent minder goud geproduceerd. Daarnaast zijn de kosten om het edelmetaal te winnen, nog steeds hoog. Er zijn hier verschillende oorzaken voor. Er zit weinig goud in het erts dat beschikbaar is. Het bedrijf moet ook goud zien te winnen uit hard gesteente, een duur proces. Er zijn geen nieuwe reserves, die uit zachtere grond bestaan en meer goud vasthouden, ontdekt. Het bedrijf heeft ook te maken gehad met een staking van tien dagen geeft Jadnanansing aan. Illegale goudzoekers, individuen en goed georganiseerde groepen, verstoren ook het productieproces en dragen grote hoeveelheden goud weg uit de concessies van Rosebel. Deze problemen blijven een uitdaging voor Rosebel in 2016.

Jadnanansing deelt mee dat Rosebel het beter zal doen dit jaar. De voorlopige cijfers op de helft van dit jaar zien er veel beter uit, deelt ze mee. De vooruitzichten wereldwijd zien er goed uit, de prijs van goud is langzaam aan het stijgen. De bezuinigingsprogramma's gaan onverkort door. Er komt een tweede ‘crusher’ om het hard gesteente te verwerken. Er komt binnenkort ook een antwoord op de illegale goudwinning op de concessies van het bedrijf. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, die namens de regering aanwezig was, heeft aangekondigd dat “over een week of twee dé oplossing komt.”

René Gompers
Advertenties