Suriname erkent Kosovo als onafhankelijke Staat
22 Jul 2016, 21:44
foto


Suriname heeft als 112e land de Republiek Kosovo erkend als een onafhankelijke staat. In een brief op 8 juli aan haar collega van Kosovo, heeft minister Niermala Badrising van Buitenlandse de erkenning bevestigd. Ze antwoordt daarmee op het schrijven van 21 juni van de Kosovaarse minister van Buitenlandse Zaken, Enver Hoxhaj.
“Suriname heeft besloten om de republiek Kosovo te erkennen als een onafhankelijke en soevereine staat,” schrijft Badrising. Ze kijkt ernaar uit om verdere diplomatieke relaties tussen Suriname en Kosovo aan te gaan.”

Kosovo is een de facto onafhankelijke staat op het Balkanschiereiland, grenzend aan Montenegro, Albanië, Macedonië en aan Servië. De hoofdstad is Pristina, dat tevens het economisch en cultureel centrum is. Kosovo heeft volgens de volkstelling van 2011 een bevolking van 1.739.825 inwoners, die voor ongeveer 94% bestaat uit etnische Albanezen, 3,3% uit Serviërs en 2,7% uit andere minderheden.

Volgens Servië is Kosovo onderdeel van Servië onder de naam Autonome Provincie Kosovo en Metohija. Sinds juni 1999 is Kosovo echter de facto onafhankelijk en heeft Servië in de praktijk geen gezag in Kosovo. Op 17 februari 2008 riep de Albanese meerderheid eenzijdig de onafhankelijkheid uit van de Republiek Kosovo. Deze onafhankelijkheid wordt voorlopig door 108 van de 193 leden van de Verenigde Naties erkend. Op 22 juli 2010 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring niet in strijd is met het volkenrecht.

Kosovo werd sinds juni 1999 op basis van VN-resolutie 1244 bestuurd door de VN-missie UNMIK. Op 15 juni 2008 werd in Kosovo een nieuwe grondwet van kracht[10]. De Republiek Kosovo kreeg daarmee formeel de leiding over het eigen land, na negen jaar van VN-bestuur. De Verenigde Naties hebben belangrijke bevoegdheden overgedragen aan de Kosovaarse regering. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat de Kosovaarse president voortaan de wetten zal afkondigen in plaats van de Verenigde Naties, die tot nu toe de voogdij hadden. Daarnaast krijgt Kosovo voor het eerst een minister van Buitenlandse Zaken. Kosovo mag voortaan ook zelf verkiezingen organiseren, het krijgt een centrale bank, staatsburgerschap, een veiligheidsmacht en een nieuw volkslied.
pdf-icon.gif kosovo_brief_badrising.jpg                
Advertenties