Vrouwen Saamaka boos over onteren heilige plekken
22 Jul 2016, 17:16
foto


Wij de vrouwen van Saamaka zijn ontzettend boos. Wij willen de noodklok luiden voor naderend onheil met betrekking tot de gebeurtenissen van afgelopen weekend. Het voortbestaan van onze dorpsstructuur en de wijze van opvolging wordt ernstig bedreigd door de rol die een klein aantal mensen zich heeft toegeëigend op het gebied van de opvolging van Gaama Belfon. Dat wat ze gedaan hebben is nooit eerder vertoond in ons gemeenschap. We willen daarom deze groep die: Grafschennis hebben gepleegd, bewezen strafbare feiten gepleegd en heilige plaatsen hebben onteerd vragen meteen te stoppen.

Bij de Limba Uwii (Puru Blakka) dienen een reeks rituelen in werking te worden gezet. Vanwege de grote rol die de voorouders in het dagelijks leven van ons als Saamaka vervullen, is het van grootst belang dat het afscheid, de begrafenis en de rouw op de juiste wijze plaats vindt. De rituelen rondom de dood vormen een van de meest karakteristieke en fascinerende aspecten uit onze cultuur.
Limba Uwii van de Gaama is iets van de totale gemeenschap en niet iets van een handvol mensen. Wij zijn ook boos omdat er misbruik is gemaakt met betrekking tot de ziekte van de vrouw van de Gaama. Terwijl juist deze groep in de pers aandacht vroeg voor de vrouw van de Gaama. Hoe respectloos kan een mens zijn. Bij een Limba Uwii hoort de vrouw van de Gaama ook aanwezig te zijn. Hoe durven deze mensen dan te spreken over Limba Uwii.

Limba UWII van de ingeslapen GAAMA Belfon heeft dus niet plaats gevonden!!

Wij zijn boos maar tevens vastberaden om tegenwicht te bieden. Wij vrouwen hebben een zeer belangrijke positie binnen de gemeenschap. Op het gebied van het binnenlands bestuur maar ook op sociaal economische gebied. Wij zullen niet toestaan dat onze gemeenschap verder schade wordt toegebracht door deze barbaren. Als het aan ons lag zouden we deze barbaren verbannen uit onze gemeenschap. Echter is het niet aan ons om dat uit te spreken. De almachtige god en onze voorouders zullen deze mensen te zijn tijd ter verantwoording roepen.

Wij zeggen daarom tegen de Surinaamse regering en in het bijzonder de President van de Republiek Suriname dat er geen Limba UWII heeft plaatsgevonden. Wij gaan verder met de voorbereidingen van de Limba Uwii van Gaama Belfon. We nodigen eenieder uit om samen met de Saamaka de rouwperiode in september waardig af te sluiten.

Namens deze,
Kabiten Georgetina Pansa
Balamujee Pansa
Abali Pansa
Juliana Aboikoni
Simoni Aboikoni
Kantoomujee Amesie
Alwina Akobe
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April