Hoefdraad vaart uit tegen Jogi
22 Jul 2016, 03:24
foto
Assembleelid Mahinder Jogi stelt dat hij geen leugenaar is. "Laat dat duidelijk zijn voor de regering en iedereen." (Foto: Raoul Lith)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën raakte geïrriteerd na een opmerking van Assembleelid Mahinder Jogi (VHP). De bewindsman zei dat hij 55 jonge economen en juristen heeft aangetrokken. Het personeel en de juristen zijn verder getraind. Jogi merkte op dat de minister 55 juristen heeft aangetrokken. Waarom was het nodig om een jurist voor SRD 520.000 per jaar in dienst te nemen, die bovendien een schadeclaim van SRD 1,2 miljoen heeft ingediend. "Ik denk dat het geachte lid Jogi mij duidelijk heeft gehoord. U bent gewoon een leugenaar, want u verdraait hier de feiten. Ik heb duidelijk gezegd 55 jonge economen en juristen zijn aangetrokken. U liegt. U liegt gewoon," stelde de minister.

Er is in de vorige periode toen Hoefdraad governor was van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) veel geïnvesteerd in eigen kader. Iets wat volgens Hoefdraad in geen tientallen jaren was gedaan. "Wij moesten de Centrale Bank uit het stenen tijdperk halen. Om dat te doen hebben wij zeer sterk kader moeten aantrekken, gedeeltelijk betaald door de internationale instellingen zoals de IDB en andere momenten betaald door Centrale Bank zelf. Een hele duidelijke lijn," zei Hoefdraad. Het niveau van de bank is opgetrokken. "Het zijn mensen die keihard hebben gewerkt. Die werk hebben gedaan en daarmee is het afgesloten. Ik kan u verzekeren dat deze mensen hun werk naar eer en geweten hebben gedaan. Zij hebben geen kastelen gebouwd in binnen- en buitenland. Zij hebben niet via valse voorwendselen bedrijven opgericht en ooms, tantes, vaders en broers daarin gezet om geld te maken. Het zijn technische mensen. Zij werden betaald waarvoor zij moesten leveren. En het was een traject zoals afgestemd met de president, toen ik governor werd. Dit is wat nodig is om de Centrale Bank op te bouwen. En als je kwaliteit wil halen, ga je moeten investeren," stelde Hoefdraad.

De minister was reeds naar zijn plaats terug van het spreekgestoelte, maar Jogi stond er op om de gewraakte interruptie te plegen. Hierop zei Hoefdraad dat Jogi gewoon liegt. Assembleevoorzitter Jennifer Simons onderbrak de minister. Zij merkte op dat de gemoederen ook verhit kunnen raken bij de regering. Er ontstond tumult na de woorden van Hoefdraad. Simons zei dat Jogi ook twee keer is opgestaan en de minister voor leugenaar heeft uitgemaakt. "Toch vraag ik de minister om daar niet zo op in te gaan. Het lid Jogi doet dat buiten de microfoon. Als hij in de microfoon dat doet, roep ik hem ook tot de orde. Wij begrijpen de minister, maar toch vragen wij de minister om er anders mee om te gaan," zei Simons.

Hierop zei Hoefdraad dat "de heer Jogi het waarschijnlijk niet goed heeft begrepen. Ik heb gezegd er zijn 55 jonge economen en juristen, zinnen in die strekking gezegd". Hoefdraad zei dat het wrevel opwekt dat als je op een Centrale Bank werkt, dan gaat er direct een rood lampje branden van hoe kom je aan 55 juristen. "Dat kan niet. Centrale Bank is het werk van economen waarin de ondersteuning van juridisch kader plaatsvindt. Hoefdraad legde uit dat bij de machtswisseling besloten is met een andere jurist in zee te gaan, met wie beter overleg kon worden gepleegd. Dat is het goed recht van een nieuwe regering die aan de macht komt. Hij merkte op dat zaken van de Centrale Bank niet buiten worden besproken. De bank is een technisch instituut dat buiten de politiek moet worden gehouden. Hij ergert zich eraan dat er steeds aantijgingen naar buiten komen. Hoefdraad stelde dat het heel ver beneden niveau is.

Jogi vroeg om een persoonlijk feit en kwam aan het woord. "De minister staat hier en zegt in de microfoon dat Jogi een leugenaar is. Voorzitter Jogi is geen leugenaar. En laat dat duidelijk zijn voor de regering en voor iedereen hier." Het Assembleelid merkte op dat de minister heeft aangegeven dat er kader is aangetrokken bij de Centrale Bank van Suriname, 55 economen en juristen. "Mijn vraag was dan: Wanneer je zoveel deskundigheid hebt aangetrokken, waarom heb je dan nog een extra jurist in de arm genomen met een salaris van SRD 520.000 op jaarbasis."
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April