Met betaling aansluitkosten EBS ook misgegaan
22 Jul 2016, 07:23
foto
Minister Regilio Dodson legt uit dat het ook misgegaan is met de aansluitkosten die in rekening wordt gebracht. (Foto: Raoul Lith)


Tegen de besluiten in heeft de Energie Bedrijven Suriname (EBS) klanten aansluitkosten in rekening gebracht. Bovendien werd een dollarcomponent doorberekend. Het regent van klachten van mensen die te hoge offertes hebben gekregen voor aansluiting op het elektriciteitsnet. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen deelde donderdag in De Nationale Assemblee mee dat deze zaak in onderzoek is.

De regering had volgens Dodson op basis van een bepaald beleid en tegen bepaalde criteria, tarieven vastgesteld voor nieuwe aansluitingen waarbij 1 fase aansluitingen kosteloos zouden plaatsvinden. "Echter hebben vele klachten ons bereikt dat er US dollar bedragen door de EBS in rekening werden gebracht. Uit navraag bij de EBS bleek dat de directie na onderbouwing, toestemming heeft gekregen van de raad van commissarissen om bij 3 fase aansluitingen boven de 13 kva de aansluitkosten te wijzigen. Ook werd een US dollar component die in SRD voldaan mocht worden, in rekening gebracht. Het ministerie is meegegaan met de redenering, daar de meeste huishoudens die 3 fase nodig hebben onder of gelijk aan 13 kva liggen. Echter hebben wij vele voorbeelden gezien die anders uitwijzen. Wij hebben zowel in een vergadering als schriftelijk de leiding van de EBS erop gewezen dat dit gecorrigeerd moet worden en dat de instructies van de regering omtrent nieuwe aansluitingen nog steeds van kracht zijn met uitzondering van 3 fase aansluitingen boven de 13 kva," deelde de bewindsman mee.

De minister informeerde het college dat bij de calculatie van het basistarief voortvarend doorgegaan is met de doorlichting van de kostenopbouw en de formule voor het bepalen van het basistarief voor een kilowattuur (kWh). De zaken gaan volgens de bewindsman minutieus op de operatietafel worden gelegd en alle zaken in detail worden bekeken. Nu worden exercities gemaakt in het licht van de komende evaluatie in september en de nieuwe Energiewet om de opwekkings- en distributiekosten te scheiden. De EBS mag de klant slechts doorberekenen wat binnen haar kostensfeer ligt. "Dit zal een enorme verandering in het basistarief teweeg brengen en zal de markt transparanter zijn voor toekomstige investeerders. Wij zijn nu bezig deze exercities te finaliseren en zijn in gesprek met onder andere de Sociaal Economische Raad die ons zal helpen met de calculatie en validatie van het basis tarieven en een sociaal rechtvaardig basistarief per kWh en de doorberekening daarvan aan de samenleving," deelde Dodson mee.

De fractieleider van de VHP, Chan Santokhi, merkte op dat er zoveel mis is gegaan met een van de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had gesteld. Volgens hem worden zaken niet goed gemonitord. Hij had eerder ook aangedrongen om een crisisteam te belasten om leiding te geven aan de crisis. Met de tarieven van de EBS is er zoveel verwarring ontstaan. Mensen hebben onterecht hoge rekeningen betaald. De vraag werd gesteld hoe het zit met mensen die zijn afgesloten omdat ze de hoge rekeningen niet konden betalen.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April