Dodson: Verrekening teveel betaalde EBS-tarief in augustus
22 Jul 2016, 00:28
foto
Minister Regilio Dodson geeft in De Nationale Assemblee aan dat er fouten zijn gemaakt met berekening stroomtarieven voor huishoudens. (Foto: Raoul Lith)


Bij 10.000 gezinnen is het helemaal fout gegaan bij de berekening van stroomtarieven door de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De regering was hierdoor genoodzaakt om direct in te grijpen. Ook de president houdt zich nu persoonlijk met deze zaak bezig. In juni zullen de 'verkeerde tarieven' nog in rekening worden gebracht van huishoudens. Maar de teveel betaalde bedragen worden in augustus in maximaal twee termijnen gecompenseerd door de EBS. Per 1 juli zal op basis van schijven (staffel-rekenmodel) het tarief berekend worden.

Dit deelde minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen mee in De Nationale Assemblee donderdag, tijdens de behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan. Dodson zei dat bij de aankondiging en doorvoering van de tariefsaanpassingen voor elektriciteit, er fouten zijn gemaakt. "De fouten hebben betrekking op de wijze van communicatie omtrent de tariefsaanpassing, het model voor het afleiden en doorvoeren van de stroomrekening op basis van het gecalculeerde basistarief van US$ 16,8 ct/kWh en de aansluitkosten voor nieuwe aansluitingen," somde de bewindsman op.

Dodson merkte op dat er een misvatting is in de samenleving over het tarief dat berekend wordt voor het bedrijfsleven. Hij greep de gelegenheid aan om deze zaak recht te zetten. Veel bedrijven zouden hun deuren sluiten of in financiële problemen geraken, omdat zij SRD 1,32 zouden moeten betalen per kWh.
"Geen enkel bedrijf zal SRD 1,32 betalen. Bedrijven betaalden voor de verhoging van mei een flat rate van SRD 35 ct dat is met 42.8% verhoogd naar SRD 50 ct. De commerciëlen en industriëlen betaalden SRD 35 ct en 45 ct vóór de verhoging, daarna kwam er een verhoging van 28,5% van het laagtarief en 20% van het hoogtarief in mei, waardoor de commerciëlen en industriëlen vanaf toen een flat rate van respectievelijk SRD 45 ct en 54 ct in rekening wordt gebracht."

Besluiten
Over de foute tarieven bij de huishoudens gaat het om twee zaken volgens de minister. "Ten eerste bleek dat ondanks afstemmingen er vanuit het bedrijf geen gehoor was gegeven aan het beter afstemmen van de schijven voor huishoudens op elkaar, waardoor men geleidelijk aan in een ander tariefschijf belandt en gerichter zijn verbruik kan beheersen. Daarnaast werd de zaak erger, omdat het oude meteropname en factureringssysteem niet in orde was en foutieve verbruiken werden doorberekend. Dit had als gevolg dat vele huishoudens ondanks de meterstanden bijgehouden te hebben en doorgegeven te hebben, via oude schattingen hele hoge rekeningen kregen." Hij bood zijn verontschuldiging aan voor het ongerief dat is ontstaan.

De president heeft na brede oriëntatie besloten:
• Dat het staffelmodel per 1 juli 2016 volledig wordt toegepast voor alle huishoudens waardoor de doorberekening van het verbruik beter plaatsvindt voor alle huishoudens.
• Dat er verrekening zal plaatsvinden voor huishoudens verschil tussen de berekening van de flatrate en het tarief bij staffeling. Deze verrekening zal afhankelijk van de hoogte van het verschil, in maximaal 2 termijnen plaatsvinden te beginnen bij de rekening die de huishoudens in augustus ontvangen over hun verbruik in juli. Deze besluiten zijn reeds gecommuniceerd met de leiding van het bedrijf via de raad van commissarissen, voor onmiddellijke uitvoering.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April