Guyana kan ook deelnemen aan projecten van Suriname
02 Jul 2016, 00:32
foto
President Desi Bouterse verwelkomt zijn Guyanese ambtgenoot, David Granger in Nickerie. (Foto's: kabinet van de president)


De presidenten van Suriname en Guyana hebben besloten om de draad weer op te pakken en intensief met elkaar samen te werken. President David Granger was bij de inauguratie van zijn ambtgenoot Desi Bouterse. Toen was afgesproken om de goede relatie voort te zetten. Tijdens het eendaagse werkbezoek vrijdag in Nickerie zijn de banden strakker aangehaald. President Bouterse zei dat Guyanese ondernemers ook kunnen deelnemen aan projecten die gezamenlijk uitgevoerd kunnen worden, vooral op het gebied van landbouw.

Bouterse merkte op dat vaak er geen toegang is tot financiële middelen en het schrijven van plannen die internationaal gevraagd worden, ook niet gemakkelijk is. Daarom heeft Suriname aan Israël gevraagd om een masterplan over landbouw te schrijven, waaruit zeven concrete projecten zijn komen uitrollen. Nu moet er invulling aan gegeven worden. De president merkte op dat recentelijk het Internationaal Monetair Fonds US$ 81 miljoen heeft overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname. Er is getekend met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank voor US$ 70 miljoen, met de Caribbean Development Bank US$ 50 miljoen, met China US$ 500 miljoen en met de Islamic Development Bank US$ 1,7 miljard. Het geld is er concreet en er moet invulling worden gegeven. Hier kan Guyana ook een rol in spelen.

Granger voerde aan dat Suriname en Guyana veel potentie hebben. Zij zijn de grootste landen van de Caricom en de enige met een gezamenlijke grens. Door goed met elkaar samen te werken, zullen de voordelen groter worden. Er kan voedsel geëxporteerd worden naar de Caribische landen. Bouterse merkte op dat Guyana veel verder is in de kokosindustrie. Er is wel een plan daar, waar gebruik van gemaakt kan worden.

De president zei dat Guyana ook geïnformeerd is over de situatie die ontstaan is door de uitspraak van de Krijgsraad op 9 juni. De interne situatie kan ook effecten hebben volgens de president op organisaties en instituten waar Suriname en Guyana in participeren. Granger zei dat hij heel blij is met deze ontmoeting. De relatie is zeker verder verdiept. Afgesproken is dat de landen heel nauw met elkaar zullen samenwerken. Maandag begint de Caricom staatshoofdenvergadering in Guyana. De president zal deze ook bijwonen. Door een drukke nationale agenda heeft hij de afgelopen periode niet veel buitenlandse bezoeken kunnen afleggen.
Advertenties