De gebonden keten
01 Jul 2016, 18:03
foto


Vandaag herdenken wij het feit dat op 1 juli 1863 de aankondiging werd gedaan van de afschaffing van de slavernij. Het zou in feite nog tien jaren duren aleer er daadwerkelijk sprake was van de afschaffing van de fysieke slavernij. Velen gingen mijns inziens onterecht ervan uit dat de slavernij reeds achter de rug was. Echter was de mentale slavernij, het koloniseren van het denken, nog levendig aanwezig.

Ook anno 2016 gaan velen nog gebukt onder invloed van de mentale slavernij, welke strategisch ingebed is in het neokolonialisme of modern imperialisme. Het onacceptabele in de nieuwe vorm van mentale slavernij, is dat voor een groot deel interne krachten worden ingezet of gebruikt om de uitbuiting van de productie krachten van de arbeidersklasse te continueren.

Vandaag herdenken wij 153 jaar afschaffing van de fysieke slavernij te midden van wurgende prijzen van primaire levensmiddelen als voeding, water en elektriciteit. De Bakrabasi is weg. maar de geest van het denken en handelen tegen de volksmassa en de middenklasse suddert genadeloos voort in Suriname. Demagogie, corruptie, patronage-achtige relatie en nepotisme zijn even als in de koloniale tijd levendig aanwezig in Suriname. De 'haves' vanuit de private als de publieke sector voeren een genadeloos beleid naar de 'have not' toe met het gevolg een onbeschreven mentale aftakeling van deze meest gemarginaliseerde groep. Ik luister en kijk naar zij die zich uitgeven als voortrekkers van de arbeidersklasse en stel vast dat zij in werkelijkheid vijanden zijn van de arbeidersklasse.

Dat enkele van deze pseudo vakbondsleiders slim gebruik maken van links-populistische issues, wordt door mij als zeer verfoeilijk geacht. Deze leiders worden door mij gediskwalificeerd tot dienaars van de interne en externe 'haves' of beter gezegd de nieuwe uitbuiters van de arbeidersklasse,waartoe ook de middenklasse gerekend wordt.

Ik wens jullie allemaal en een gedenkvolle emancipatie toe, ondanks het verraad en de verloedering die wij dagelijks meemaken.
Het volgende gezegde vind ik van toepassing op deze dag: 'IS KENNIS VOLGENS HET SPREEKWOORD AF. KARAKTER MAAKT DE MENS GEACHT.

Bert Eersteling
Advertenties