Na kranslegging is volgende stap verzoening
01 Jul 2016, 03:07
foto
President Desi Bouterse en Dew Baboeram (Sandew Hira) leggen samen de eerste krans.


De eerste Dag van Nationale Rouw is achter de rug. Humphry Jeroe van het Comité van Slachtoffers en Nabestaanden Politiek Geweld en initiatiefnemer De Dew Baboeram (Sandew Hira) krijgen elk een stevige brasa van president Desi Bouterse. Deze dag, uitgeroepen op 30 juni, bedoeld om al de slachtoffers van politiek geweld te gedenken, moet leiden naar verzoening.

Het evenement aan de Waterkant, bij het monument van de slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog, is goed bezocht geworden. Een paar honderd nabestaanden, oud-militairen, ex-Jungle Commando’s en Tucayana hebben deelgenomen aan de 'eerste stap naar verzoening' zoals dat door menige spreker werd getypeerd. Hira heeft ondersteuning gekregen van Gordon Rahman (broer van Leslie Rahman) een van de vijftien vermoorde mannen op 8 december 1982. Hij was ook aanwezig bij de kranslegging.

Er zijn naar schatting meer dan vierhonderd slachtoffers gevallen van politiek geweld. Er zijn 200 namen van slachtoffers, ook de vijftien van 8 december, hardop voorgelezen. Van een groot deel kon alleen de voornamen achterhaald worden, deelt de organisatie mee. De eerste krans is gelegd door Hira en Bouterse, gevolgd door onder andere vicepresident Ashwin Adhin, Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, Henk Herrenberg, Ronnie Brunswijk en Jeroe, ook nabestaande.

Bouterse is ingenomen met de actie. Hij haalt aan dat de tweede stap dialoog zal zijn zodat er aan waarheidsvinding gedaan kan worden. Behalve de slachtoffers van politiek geweld zijn ook de voorouders die voor vrijheid hebben gestreden herdacht met een minuut stilte.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April