Minister: Rechterlijke macht treedt wetten met voeten
01 Jul 2016, 06:42
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie. (Foto: René Gompers)


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (JusPol) windt er geen doekjes om dat de rechterlijke macht de rechtsstaat ernstig verstoort. Het vonnis van de Krijgsraad is niet het incident, dat heeft geleid tot artikel 148, "maar is de climax van zaken waarvoor wij blind zijn omdat wij niet fundamenteel willen kijken naar problemen die er spelen." Volgens Van Dijk-Silos speelt dit niet alleen vanaf 2010 maar daarvoor al. Het gebeurt systematisch, daarom wordt dit vonnis niet gezien als een incident. "En nu kunnen wij niet verder."

De minister is donderdag uitgebreid ingegaan op de resolutie waarin wordt bevolen om de vervolging c.q. verdere vervolging van 'de gebeurtenissen van 7, 8 en 9 december' te beëindigen. De persconferentie zou aanvankelijk door president Desi Bouterse gehouden worden. Door drukke werkzaamheden heeft hij de minister gevraagd om uitleg te geven over de resolutie aan de procureur-generaal.

Rechtsstaat ernstig verzwakt
De rechtsstaat is volgens de minister ernstig verzwakt. "En wanneer in een land de rechtsstaat wankel is, kunnen de orde, wet en recht niet meer gehandhaafd of gegarandeerd zijn. Hierdoor is de staatsveiligheid van Suriname niet meer gegarandeerd. Deze ernstige verstoring van het evenwicht tussen de drie staatsmachten maakt dat de consequenties hiervan voor land en volk niet te overzien zijn," constateert de minister. Zij haalt aan dat er verschillende vonnissen zijn die bedenkelijk zijn. Als voorbeeld noemt zij het vonnis van de rechter waarbij EBS veroordeeld is, terwijl er stroom werd gestolen.

De rechterlijke macht is de bewaker/beschermer van de rechtsstaat. "Als de bewaker/beschermer zelf de grondwet met de voeten treedt, wetten aan een kant zet, dan gebeurt er iets. We hebben geen bewaker meer en beschermer van de rechtsstaat." De rechterlijke macht is de bewaker van de rechtsstaat, stelt de minister en niet de uitvoerende macht. Het Korps Politie Suriname is daarbij het instrument. Wanneer de staatsveiligheid in gevaar komt door inval van een vreemde mogendheid, is het leger als instrument voor de uitvoerende macht.

Amnestie
De minister haalt aan dat in het vonnis van 2012 van de Krijgsraad artikel 137 van de grondwet niet van toepassing is op de 8 december strafzaak. Niets van het constitutioneel hof is genoemd in hoofdstuk 5 van de grondwet. Het bestaan van het constitutioneel hof kan gezien worden als een grondrecht. Op 9 juni 2016 betoogt de Krijgsraad het tegendeel, concludeert de minister, terwijl het vonnis al gezag van gewijsde heeft. Artikel 1 van de gewijzigde Amnestiewet is ongeoorloofd verklaard door de Krijgsraad. Iedereen hoort zich te houden aan de wetten. De rechter mag alleen 137 toepassen als er een klacht is ingediend. De grondslagen van de rechtsstaat zijn volgens de minister geschonden en de rechten van burgers worden ernstig ondermijnd.

Amnestie is een instrument, het is internationaal zo, benadrukt de minister, om te beoordelen of strafrechtelijke vervolging van strafbare feiten het politieke spectrum ernstig zal verstoren, de maatschappelijke ondergraven zal worden en tot ernstige ondergraving van de openbare orde zal kunnen leiden met alle consequenties van dien voor het effectief besturen van het land. "En of jullie het nou leuk vinden of niet, maar Desiré Delano Bouterse leidt nou eenmaal de grootste partij in Suriname. En als die man president is geworden, twee keren, de verkiezingen wint, en democratie heeft hem daar gezet. En de mensen die een grote mond hebben over hoe democratisch ze zijn, en niet eens het democratisch gevoel hebben om de winnaar van een verkiezingen in een land te feliciteren, omdat het om Desiré Delano Bouterse gaat, zijn hypocrieten. Geloof me, dan ben je niet democratisch."

U kunt de resolutie hier downloaden.
pdf-icon.gif Resolutie_29_juni.pdf                
Advertenties