EK 2016: Portugal eerste halve finalist
30 Jun 2016, 22:33
Robert Lewandowski heeft tot nog toe de één na snelste goal gemaakt tijdens het EK 2016 toernooi.(Foto's: Reuters)

Portugal heeft zich vandaag met strafschoppen ontdaan van Polen. Cristiano en co zijn de eerste halve finalist. In een slopende wedstrijd waarbij de stand na de verlengingen op 1-1 bleef steken, was het uiteindelijk Jakub Blaszczykowski die zijn penalty miste voor Polen, waarna Ricardo Quaresma de vijfde en beslissende strafschop in de netten schoot, 3-5.

Robert Lewandowski voor wie het vijf wedstrijden heeft geduurd op dit EK-toernooi zette zijn ploeg binnen twee minuten – 1 minuut en 40 seconden - op voorsprong. Het was meteen het één na snelste doelpunt ooit op een EK-eindronde. De Rus Dimitri Kirichenko scoorde tijdens het EK 2004 tegen Griekenland in 1 minuut en 7 seconden. Op dit EK had de Ier Robbie Brady tot dusver het snelst gescoord, na 1 minuut en 59 seconden tegen gastland Frankrijk.

Ofschoon Ronaldo goed op dreef was en diverse kansen kreeg, was hij tot de strafschoppenreeks niet trefzeker. Op het halfuur was het de ‘Man of the Match’, de jonge Renato Sanches (Bayern München) die de gelijkmaker tegen de touwen schoot. Het was de eerste keer dat de 18-jarige Sanches de basisplek kreeg in de nationale ploeg. Hij is de jongste speler die scoort in een knockout duel tijdens een EK toernooi en de derde jongste die scoort in de geschiedenis van het EK.

De droomstart die Lewandowski zijn team gaf, was te wijten aan een flater in de Portugese defensie. Polen heeft in dit toernooi maar één doelpunt tegen gehad voor de strafschoppenreeks. De sluitpost van Portugal, Rui Patricio, heeft de penalty van Blaszczykowski gestopt. De rest van de spelers waren allen trefzeker bij hun strafschop. Het is de vierde keer in vijf toernooien dat Portugal de semi-finale van een EK-toernooi heeft bereikt. Tegen wie Portugal in de halve finale uitkomt, wordt morgen beslist in de wedstrijd tussen Wales en België.