Veel discussie over of Elgin zijn requisitoir heeft gehouden
01 Jul 2016, 00:01
foto
Auditeur-militair Roy Elgin op weg naar zijn plaats. De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor opent de zitting. (Foto: Raoul Lith)


Auditeur-militair Roy Elgin heeft tijdens de zitting in beide kamers van de Krijgsraad nadrukkelijk aangegeven dat hij geen requisitoir heeft gehouden. Hij heeft de boodschap doorgegeven van zijn meerdere, de procureur-generaal (pg). Op basis van een resolutie van de regering is de pg de instructie gegeven om de vervolging c.q. verdere vervolging, te beëindigen. Raadsman Gerold Sewcharan, die de verdachte Edgar Ritfeld bijstaat, heeft aan de Krijgsraad gevraagd om de resolutie niet te voegen in het strafproces. Hij wenst een uitspraak van de rechter over de tenlastelegging van zijn cliënt. Ook Ruben Roozendaal heeft de Krijgsraad gevraagd om een berechting. "Ik heb zoveel jaren gewacht, laat de rechter doorgaan."

Irvin Kanhai, raadsman van de hoofdverdachte Desi Bouterse en diverse andere verdachten, stelde tegenover journalisten dat hij de mededelingen van Elgin wel ziet als zijn requisitoir. De rechter heeft bij vonnis bepaald op 9 juni dat de vervolging is opgeheven in de stand waarin deze was, namelijk het requisitoir. Op grond hiervan heeft de auditeur-militair het woord gekregen. "Naar mijn mening heeft hij al gerekwireerd. Zijn eis is stopzetting van het proces. Er bestaat geen voorstel in strafvordering. De wet is daarop heel rigide. Hij zegt dat hij geen requisitoir heeft gehouden, maar hij heeft geen andere mogelijkheid," betoogde Kanhai.

De advocaat blijft erbij dat Elgin zijn requisitoir heeft gehouden. Op basis van artikel 297 van het Wetboek van Strafvordering.
1. Nadat de getuigen en de verdachte zijn gehoord kan de vervolgingsambtenaar het woord voeren en legt hij zijn vordering, na voorlezing, aan het Hof over. De vordering omschrijft de straf of de maatregel, indien oplegging daarvan wordt geëist, en vermeldt in dat geval tevens, welk bepaald strafbaar feit zou zijn begaan.

Wel of geen requisitoir
Kanhai merkt op dat de vervolgingsambtenaar aan het woord is gekomen en geëist heeft dat de zaak wordt stopgezet. "Hij voert het woord en dat noemen wij zogenaamd requisitoir. In huis-, tuin- en keukentaal: hij komt aan het woord." Op de vraag aan Kanhai dat Elgin heeft gesteld dat hij niet zijn requisitoir heeft gehouden, is de reactie van Kanhai: "Hij mag alles aangeven. Hij mag met zijn mond aangeven dat hij God op aarde brengt, maar hij heeft het niet gebracht." De advocaat stelt dat het Wetboek hem geen andere ruimte geeft. Hij kan geen incident opwerpen in deze stand van de zaak. "Als de zaak staat voor requisitoir en hij voert het woord, dan kan het niets anders zijn dan zijn requisitoir."

Elgin heeft in beide kamers (de burger en militaire kamer) duidelijk gesteld dat hij zijn requisitoir niet heeft gehouden. Hij heeft een boodschap doorgegeven van de procureur-generaal. Als ondergeschikte kan hij niets anders doen dan uitvoering te geven aan het besluit van zijn meerdere. Hij antwoordde in beide kamers op de vraag van de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor of dit zijn requisitoir is, ontkennend. In de militaire kamer voerde de auditeur-militair aan wat volgens de wet een requisitoir is. Het is een beschuldiging, waarbij het Openbaar Ministerie ingaat op hetgeen in de tenlastelegging is verwoord en het onderzoek ter terechtzitting.

Geen deel van beraadslagingen
Sewcharan verwees tijdens de zitting ook naar artikel 297 van het Wetboek van Strafvordering. De auditeur-militair heeft op basis van dit artikel de gelegenheid gehad om het woord te voeren. Dat is ook gebeurd, stelde Sewcharan. Nu is de verdachte aan de beurt op basis van ditzelfde artikel lid 2. Als verdediging van Ritfeld heeft Sewcharan geantwoord. Valstein-Montnor merkte hierna op dat de advocaat nog niet hoeft te antwoorden, omdat de auditeur-militair aangegeven heeft dat hij niet zijn requisitoir heeft gehouden. De president van de Krijgsraad vroeg de raadsman te reageren op het verzoek tot beëindigen van het strafproces.

Hierna ging Sewcharan in op de stukken die nu in het geding zijn gebracht, doelende op de resolutie van de president van de republiek Suriname. Hij vroeg de Krijgsraad om de stukken niet toe te voegen in het proces. De verdediging vindt dat deze stukken niet relevant zijn in deze zaak. De advocaat heeft ook geen behoefte aan om kennis te nemen van deze stukken. Gevraagd is om de vervolging te stoppen. Volgens Sewcharan is stoppen van vervolging volgens de wet niet mogelijk. Hij heeft niet gehoord op grond van welke wettelijke bepaling dit zou moeten gebeuren. Volgens artikel 247 van het Wetboek van Strafvordering kan de vervolging de zaak intrekken zolang het onderzoek op de terechtzitting nog niet is aangevangen. Ook volgens artikel 8 van het Amerikaans Verdrag van de Rechten van de Mens heeft een verdachte het recht, wanneer een strafzaak tegen hem is ingediend, dat de rechter de gegrondheid hiervan beoordeelt.

Sewcharan wees er op dat het Hof van Justitie in 2000 de opdracht heeft gegeven aan het Openbaar Ministerie om deze zaak te vervolgen. In deze fase van het proces kan de zaak volgens de wet niet worden ingetrokken. Dit kan de vervolging noch de regering doen, meent de raadsman. De Krijgsraad heeft artikel 1 van de gewijzigde Amestiewet 2012 niet van toepassing verklaard in deze zaak. De advocaat voerde aan dat zijn cliënt recht heeft op een eindbeslissing. Volgens Sewcharan is er geen stukje bewijs geleverd tegen zijn cliënt. Artikel 148 van de grondwet kan volgens hem niet worden gebruikt om het strafproces dat zich in deze stand bevindt, te beëindigen. Er is volgens de advocaat sprake van inmenging, zoals vastgelegd in artikel 131 lid 3 van de grondwet. De Krijgsraad kan de resolutie naast zich neerleggen. Sewcharan vroeg de Krijgsraad om Ritfeld integraal vrij te spreken. De Krijgsraad heeft de zitting uitgesteld naar 5 augustus. Dan mogen de advocaten inhoudelijk ingaan op de resolutie die is ingediend.
Advertenties