Behr verwacht dat het 8 decemberproces doorgaat
01 Jul 2016, 01:32
foto
Henri Behr, broer van de in december 1982 vermoorde journalist Bram Behr.


Henri Behr, broer van de vermoorde journalist Bram Behr, verwacht dat de Krijgsraad gewoon verder gaat met het 8 december strafproces. Hij is zeer tevreden over de wijze waarop de Krijgsraad de zaak heeft aangepakt. "De rechtsstaat is nog overeind". Nu het Openbaar Ministerie de resolutie van president Desi Bouterse in het geding heeft gebracht, krijgen de advocaten de mogelijkheid om zich hierover uit te laten.

Behr zei na afloop van de zitting aan journalisten dat door de verdaging van de zitting, de advocaten de resolutie kunnen bestuderen. Zij moeten uiterlijk 8 juli beschikken over de resolutie. Dit heeft de president van de Krijgsraad, Cynthia Montnor-Valstein bepaald. Auditeur-militair Roy Elgin moet ervoor zorgen dat de advocaten de resolutie ontvangen. Op de zitting die op 5 augustus volgt, zullen de advocaten hun visie geven over de resolutie.

"De regering heeft gezondigd aan artikel 131 lid 3 van de grondwet," vindt Behr. In dit artikel staat dat er geen inmenging mag plaatsvinden in een lopende rechtszaak. De regering heeft zich wel ingemengd in de zaak, meent Behr. Over 148 van de grondwet, waarin de regering in concrete gevallen instructies kan geven aan de procureur-generaal, stelt Behr dat dit alleen kan, wanneer de staatsveiligheid in het geding is. Dit had eerst onderzocht moeten worden door de procureur-generaal voordat hij besluit om de zaak niet verder te vervolgen. "Wat wij hebben gemist, is dat de pg onderzoek doet naar de aard van de staatsveiligheid." Behr vindt dat daarvoor een pg is. Hij moet onderzoeken of hier sprake is van 'staatsveiligheid in gevaar'.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April