Moestadja: Eenheid belangrijkste kracht van Suriname
30 Jun 2016, 21:02
foto
Minister Moestadja van Arbeid poseert bij de viering van 153 jaar Keti Koti met een deel van zijn personeel in Surinaamse klederdracht. (Foto: Arbeid)


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft bij de traditionele viering van Manspasi-dey oftewel Keti Koti, zijn personeel aangemoedigd, om de eenheid die gevormd wordt door de diversiteit van Suriname, te blijven waarderen. Op Arbeid wordt Keti Keti altijd een dag voor 1 Juli, gezamenlijk gevierd. Moestadja zegt dat de eenheid onder de bevolking de voornaamste kracht is van Suriname om zo snel mogelijk de economische crisis waarmee het land te kampen heeft, gezamenlijk te beheersen.

Het personeel ging bij de viering van Keti Koti zoals gebruikelijk is geworden, gekleed in de klederdrachten van de verschillende bevolkingsgroepen. Keti Koti heeft een historische betekenis voor het ministerie van Arbeid, zegt de voorlichting van het ministerie. Na afschaffing van de slavernij in 1863, begon de ontwikkeling van de vrije arbeid in Suriname die uiteindelijk na ongeveer 100 jaren heeft geresulteerd in de instelling van het ministerie van Arbeid.

De instelling van het ministerie heeft weliswaar lang op zich laten wachten, maar dat heeft de nakomelingen van de slaven en de contractarbeiders niet weerhouden voor zichzelf op te komen, belicht de voorlichting van Arbeid. Al in het jaar 1900 was te merken dat er vanuit de werkende klasse een opkomende belangstelling ontstond voor het politiek gebeuren. Werkenden werden steeds mondiger. Het collectivistisch tijdperk in Suriname werd daarmee ingeluid.

Vakbonden werden opgericht en kregen inspraak in de besluitvorming van primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit verliep niet zonder problemen, omdat de koloniale overheid en toenmalige werkgevers in die dagen geen vakbeweging duldden. De opmars van de vakbeweging is daarmee begonnen en het instellen van een ministerie van Arbeid dat moest zorgen voor arbeidsrust, werd steeds reëler. Op 27 januari 1970 werd het ministerie ingesteld en sindsdien is er een significante verbetering te zien in de arbeidsverhoudingen en arbeidsbescherming in Suriname, zegt de voorlichting van Arbeid.
Advertenties