Dit jaar overal led-straatverlichting
30 Jun 2016, 19:14
foto


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) wil in de tweede helft van dit jaar beginnen met het vervangen van de ruim 60.000 HPL (High Pressure Mercury Lamp) en SON (Sodium Vapor Lamp) lampen en armaturen met ledverlichting. Het project is begroot op USD 30 miljoen. In de eerste fase zullen de primaire wegen worden voorzien van ledlampen en armaturen.

De vrijgekomen lampen zullen voorlopig worden gebruikt om achterstallig onderhoud en reparatie van de straatverlichting in de overige wegen in te lopen, totdat deze uiteindelijk met ledverlichting worden vervangen, zegt het energiebedrijf. Met de landelijke overstap op led-straatverlichting kan een besparing van ruim 50% in dieselverbruik worden gehaald.

Meer voordelen
Landelijk wordt ruim 6.8 MW elektriciteit verbruikt aan straatverlichting. Uitgaande van een efficiency rate voor de dieselmachines in de opwekcentrale van 0.27 l/kWh, is het brandstofverbruik dat hiervoor nodig is ongeveer 8 miljoen liters. Hierop zal dus 50% bespaard worden.

Het overstappen naar led-straatverlichting levert meer voordelen op. Ledlampen hebben een grotere verlichtingssterkte wat tot een groter veiligheidsgevoel kan leiden. Dit type verlichting is ook esthetischer. De spreiding van de lichtstralen is beter, waardoor een groter oppervlak verlicht kan worden. Ook in verbruik zijn er voordelen. Voor dezelfde lichtsterkte wordt er minder energie verbruikt.

Naast besparing in verbruik en in kosten, bevat ledverlichting in tegenstelling met de kwikdamplampen en fluorescent lampen geen schadelijke stoffen of UV-licht. Kwik is een zwaar metaal en kan, indien het vrijkomt, schade toebrengen aan het milieu. Led geeft geen UV- en infrarood stralen af. Deze kunnen ongezond zijn voor de mens, zegt de EBS.

Verder is er nog het veiligheidsaspect. Doordat ledlampen geen warmte produceren, zoals bij gloeilampen wel het geval is, worden deze zelfs na lange branduren niet heet en kunnen kinderen zich er niet aan branden. Ook wordt de kans op brand zo geminimaliseerd. Hierdoor is ledverlichting een veilige keus.
In verband met dit project is er ook gekeken naar de mogelijkheid van het gebruik van straatverlichtingsmodules met ingebouwd zonnepaneel. Deze modules zijn veel hoger in aanschaf in vergelijking tot de ledlamp modules zonder zonnepaneel. Het verschil in prijs in vergelijking met de voormelde besparing, maakt het niet aantrekkelijk deze modules te gebruiken op plaatsen waar het distributienet van de EBS loopt, zegt het energiebedrijf.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April