Kanhai: Mensen 'lullen' over inmenging
30 Jun 2016, 14:00
foto
Irvin Kanhai, advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse bijt van zich af tegenover journalisten. (Foto: René Gompers)


"Ik vind dat mensen lullen over het woord inmenging. Laat iemand een keer tegen u zeggen wat onder inmenging wordt verstaan. Maar dat gelul over inmenging...", antwoordt de raadsman van de hoofdverdachte Desi Bouterse, Irvin Kanhai, op een vraag van een journalist. Hij zei dat nabestaanden zeggen dat er sprake is van inmenging. Op een opmerking van een journalist dat hij dat woord moet terugnemen, antwoordt Kanhai "ik neem de woorden niet terug. U kan mij dat niet zeggen, ik ben niet in dienst van u".

Kanhai vindt dat iemand een keer moet zeggen wat ze onder inmenging verstaan. "Iedereen praat over inmengingen, inmengen, inmengen, laat iemand u een keer zeggen, 'onder inmenging wordt verstaan...' en dan komen de woorden. En dan kunnen wij daarover nadenken. Ik versta iets anders onder inmenging. Artikel 72 van de grondwet heeft de wetgever de bevoegdheid gegeven om amnestie te verlenen," voert de advocaat aan.

Amnestie is geen juridische aangelegenheid. "Amnestie is een maatschappelijk ding. En alleen de volksvertegenwoordiging kan dat beoordelen, omdat daar het volk aanwezig is," meent Kanhai. Het is een besluit van de volksvertegenwoordiging, niet van de oppositie of de coalitie. De Nationale Assemblee heeft de vrijheid om amnestie te verlenen. Dit komt in een aantal landen voor. Ook in Nederland, sneert hij tegen journalisten die volgens hem gekoloniseerd zouden zijn en aan Nederland denken.

De advocaat vindt dat De Nationale Assemblee en president Desi Bouterse volkomen in overeenstemming met de wet hebben gehandeld. Het is prerogatief van de president om te oordelen of de staatsveiligheid in gevaar is. In een regeringsvergadering, waar alle ministers aanwezig waren, is een missive uit voortgekomen. Op basis daarvan is een resolutie uitgevaardigd door de president. "Ik ken de inhoud van de resolutie niet, dus ik kan daar niet over praten," stelt Kanhai, die wel toegeeft dat hij ook adviezen heeft gegeven aan de president. "Maar ik ben niet de advocaat van de president, maar van de verdachte Bouterse," zegt Kanhai.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April