Auditeur-militair voert opdracht pg uit tijdens zitting
30 Jun 2016, 10:42
foto
De president van de Krijgsraad bij aanvang van de zitting vanmorgen om 10.00 uur. Rechts auditeur-militair Roy Elgin. (Foto: Raoul Lith)


Auditeur-militair Roy Elgin heeft vandaag op de zitting van de Krijgsraad te kennen gegeven dat de procureur-generaal bij resolutie van de regering de opdracht heeft gegeven om het 8 december strafproces te beëindigen. Als de procureur-generaal het besluit heeft genomen om niet te vervolgen, kan de auditeur-militair geen ander standpunt innemen.

Op de vraag van de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, of dit het requisitoir is van Elgin, heeft hij ontkennend antwoord. "In geen geval", zei Elgin. Hij merkte op dit niet zijn requisitoir is. Hij heeft een requisitoir voorbereid en dit telt 31 pagina's.

De Krijgsraad heeft de zitting even geschorst om zich te beraden. Elgin merkte op dat hij het aan de Krijgsraad overlaat hoe het proces verder ingericht moet worden. Hij heeft slechts een mededeling gedaan dat de hoogste verantwoordelijke vervolgingsautoriteit heeft gesteld dat de opdracht van de regering moet worden uitgevoerd. Hij kan geen andere houding aannemen dan gehoorzamen aan de beslissing van de hoogste vervolgingsautoriteit, de procureur-generaal.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April