Essed maakt zich niet druk om bevel regering
30 Jun 2016, 00:32
foto
Raadsman van de nabestaanden, Hugo Essed.


Hugo Essed, een van de procesgemachtigden van nabestaanden maakt zich "niet echt druk, omdat deze zet alleen voor wat vertraging zal zorgen, maar dat zijn we gewend”, zegt hij vol vertrouwen in gesprek met Starnieuws. Voor Essed staat overigens vast dat het bevel nimmer kan inhouden het stopzetten van het 8 december strafproces. “Een strafproces is een berechting en daar mag de regering niet aan komen. Men moet artikel 148 goed lezen”, betoogt hij.

“Het heeft er alles van dat de bevoegdheid wordt misbruikt in het belang van moordverdachten en niet in het belang van de staatsveiligheid,” meent Essed. Hij gelooft niet in een gevaar voor de staatsveiligheid. “Ik zie niet in hoe een vonnis van de Krijgsraad de staatsveiligheid in gevaar brengt. Alleen gepleegde strafbare feiten of pogingen daartoe, kunnen de staatsveiligheid in gevaar brengen”.

De raadsman “constateert wel dat pro Bouterse personen niet ophouden te prediken dat er geweld zal komen en dat de rechterlijke macht moet worden aangepakt. Dat militairen moeten kiezen voor de moordverdachten en niet voor de Krijgsraad. Deze onverantwoordelijke figuren maken zich schuldig aan opruiing en kunnen de staatsveiligheid in gevaar brengen. Ik sluit niet uit dat zulks ook hun bedoeling is. Als het bevel aan de procureur-generaal inhoudt dat tegen die figuren een vervolging moet worden ingesteld, dan zal dat een juist gebruik van die bevoegdheid zijn en zal dat zeker in het belang van de staatsveiligheid kunnen zijn. Daarvoor is artikel 148 bedoeld en nergens anders voor."

Essed kiest ervoor om de publicatie van het bevel en de reactie van de procureur-generaal daarop, rustig af te wachten alvorens dieper op de juridische merites van het vermeende bevel in te gaan. Positief vindt Essed “dat de regering erbij blijft dat de grondwet moet worden geëerbiedigd”.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April