Somohardjo: Besloten vergadering was niet nodig
30 Jun 2016, 02:58
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo.


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, vindt dat het totaal niet nodig was om achter gesloten deuren informatie te krijgen van president Desi Bouterse, over het ingrijpen in het 8 december strafproces. Somohardjo voert aan dat er niks is gezegd dat niet al bekend was. Nog voordat De Nationale Assemblee bijeen was, had minister Jennifer van Dijk-Silos aan journalisten meegedeeld dat de regering op basis van artikel 148 instructies heeft gegeven aan de procureur-generaal (pg).

Somohardjo zegt aan Starnieuws dat op deze manier de president in alle zaken die hij niet behandeld wil hebben, kan ingrijpen. Het is volgens hem niet hard gemaakt hoe de staatsveiligheid in gevaar is gebracht door de uitspraak van de Krijgsraad, om het 8 decemberproces verder te vervolgen. Somohardjo zei dat de oppositie geen voorstander van was om achter gesloten deuren te vergaderen, omdat het volk recht heeft op informatie. De coalitie heeft dit besluit doorgedrukt volgens hem.

"Ik zal niet inhoudelijk ingaan op hetgeen er is besproken, maar wel was in feite alles al bekend. Als de president zo kan ingrijpen, dan hebben wij niet te maken met trias politica. Dan is de rechter niet onafhankelijk. Dan hebben wij een dictatoriale president die ingrijpt wanneer hij dat wil. Als deze zaak in de openbaarheid was behandeld, zou de samenleving zien dat niet onderbouwd is waarom de staatsveiligheid in gevaar is," zegt Somohardjo.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April