Santokhi: Besluit ligt uiteindelijk bij rechterlijke macht
30 Jun 2016, 00:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi en ABOP-leider Ronnie Brunswijk staan journalisten te woord na de besloten vergadering van De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


"De regering kan een instructie aan de procureur-generaal hebben gegeven, maar uiteindelijk is het de rechterlijke macht die daarover een uitspraak gaat doen en niet de regering. Dit antwoordt VHP-voorzitter Chan Santokhi op vragen van journalisten, na afloop van de besloten vergadering van De Nationale Assemblee woensdagmiddag. De oppositionele partijen vinden dat de geheimhouding kan worden opgeheven, want er is niks daar gezegd dat niet in openbaarheid kan komen, menen Santokhi en Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP.

De oppositie wil de garantie van de regering voor waarborging van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Rechterlijke beslissingen dienen gerespecteerd te worden. Rechters moeten onafhankelijk, onbevreesd en onbelemmerd hun werk kunnen doen. Santokhi voert aan dat de resolutie waarin de opdracht van de regering is vervat en is gegeven aan de procureur-generaal, nu onderdeel geworden is van het besluitvormingsproces bij de rechterlijke macht.

"Alles wat de regering tot nu toe heeft gedaan, is een standpunt van de regering. De regering is niet in de rechtszaal," antwoordt Santokhi op een vraag of het besluit van de regering aanvechtbaar is. De juridische strijd wordt op de zitting van de Krijgsraad geleverd vandaag, meent Santokhi. Deze is gepland voor 10.00 uur. Dan zal de auditeur-militair rekwireren.

De VHP-voorzitter merkt op dat artikel 148 van de grondwet duidelijk aangeeft in welke gevallen instructies gegeven kunnen worden aan de procureur-generaal. Dat kan alleen als er staatsgevaar bestaat. De regering heeft dat in de resolutie aangegeven. De toetsing moet volgens Santokhi op de zitting plaatsvinden.

Brunswijk antwoordt op een vraag wat er nu zal gebeuren, dat alle partijen instructies zullen geven aan hun leden. Hij is ook benieuwd naar wat er zal gebeuren in de rechtszaal. Brunswijk merkt op dat aan de groene tafel gebogen zal worden over de resolutie.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April