Bouterse: Een oplossing heeft minnen en plussen
29 Jun 2016, 18:13
foto
President Desi Bouterse staat journalisten te woord na de besloten vergadering met De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse zegt dat krachten die bezig zijn onrust te creëren geen vat mogen krijgen op de situatie, zonder uit te wijden over deze kwestie. Hij deelt journalisten mee dat de resolutie die uitgevaardigd is op basis van artikel 148 van de grondwet een openbaar document is, dat wel gepubliceerd zal worden. Hij heeft ervoor gekozen om de De Nationale Assemblee achter gesloten deuren te informeren omdat hij de rechterlijke macht ook niet in het openbaar wilde bespreken. Het staatshoofd haalt aan dat er bij een oplossing altijd minnen en plussen zullen zijn.

Bouterse heeft ingegrepen in het 8 decemberstrafproces, waar hij de hoofdverdachte is op de moord van vijftien critici van het militaire regiem in december 1982. De president voert aan dat hij aangegeven heeft dat een oplossing binnen recht en wet gezocht wordt, en dat is ook gebeurd. De president stelt dat in het belang van de staatsveiligheid de procureur-generaal instructies gegeven is over de vervolging. De onderbouwing is in de resolutie vervat die voorgehouden is aan De Nationale Assemblee is comité-generaal.

De president meent dat met het handelen van de regering voorkomen is dat er onrust zou plaatsvinden. Er is gehandeld op basis van de grondwet. Hij gaat ervan uit dat rechters respect hebben voor de grondwet. Bouterse stelde dat hij diverse consultaties heeft gehouden. Hij vindt niet dat anderen, zoals diplomaten en buitenlandse machten eerst geïnformeerd zijn en daarna De Nationale Assemblee. De resolutie is de uitkomst van de consultaties en in De Nationale Assemblee is het resultaat voorgelegd. De regering gaat zich nu concentreren op het Stabilisatie- en Herstelplan.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April