Dodental bomaanslagen Istanbul naar 41
29 Jun 2016, 10:05
foto
Mensen vluchten te voet van de Ataturk Airport.
(Foto's: Reuters)


Het aantal doden als gevolg van de aanslagen op de Ataturk luchthaven in Istanbul is gestegen naar 41, onder wie minstens 13 buitenlanders zijn. Volgens de autoriteiten zijn er meer dan 230 gewonden gevallen.

De drie aanvallers zijn in een taxi gereden naar de luchthaven en begonnen bij de ingang van de terminal te schieten. Toen de politie terugschoot, hebben ze zichzelf opgeblazen. Premier Binali Yildirim zegt dat de eerste tekenen wijzen op de Islamitische Staat (IS), maar niemand heeft de aanslag tot nu toe opgeëist. Recente aanslagen zijn gekoppeld aan de IS of aan Koerdische separatisten.

De Ataturk luchthaven is al lange tijd gezien als een kwetsbaar doelwit. De aanval lijkt op een goed georganiseerde daad. Er zijn röntgenapparaten bij de ingang van de terminal, maar veiligheidscontroles voor auto's beperkt.

Op foto's van de luchthaventerminal zijn lichamen te zien die zijn bedekt met lakens; glasscherven en achtergelaten bagage tonen de chaos in het gebouw. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat de aanval als een keerpunt in de wereldwijde strijd tegen militante groepen moet worden gezien. "De bommen die vandaag (dinsdag) in Istanbul zijn ontploft, konden in elke luchthaven, in elke stad in de wereld zijn afgegaan.”

De Verenigde Staten heeft de aanslag “afschuwelijk” genoemd, en zegt dat hij standvastig blijft in zijn steun aan Turkije. “Laf en brutaal” zo betitelt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière de aanslagen.
Advertenties